Stop 'anonimkama'

Kako učiteljima zagorčati život: Anonimnim prijavama uništavaju im karijere. Vrijeme je da se tome kaže – dosta

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

 Na primjer, učitelj ili nastavnik koji ima više anonimnih prijava teže će napredovati u viša zvanja, jer se smatra da "gdje ima dima, ima i vatre", a iza anonimnih prijava, tvrdi Stipić, stoje najčešće roditelji koji kroz takav pritisak žele nešto ishoditi za svoje dijete.



Biti učitelj protiv kojeg je netko podnio anonimnu prijavu nije ni najmanje ugodno, u čitavoj školi inicira stres, a velika većina tih prijava na kraju se odbaci. Anonimnih je prijava sve više, pa je tako Samostalni sektor za inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) u 2018. godini od ukupno 1.851 prijave ili predstavke primio čak 440 predmeta s anonimnim podnositeljem. Drugim riječima, svaka četvrta prijava koju primi prosvjetna inspekcija, u pravilu je anonimna.


Kako je prijava iz godinu u godine sve više, prosvjetarima je takvo stanje dodijalo. Od resornog su ministarstva, na temelju peticije koju je potpisalo više od 8.100 učitelja i nastavnika, zatražili da ukine mogućnost anonimnih prijava u hrvatskim školama. Takve su prijave, tvrdi se u zahtjevu, najčešće neosnovane i zagorčavaju im život.


U sustavu u kojem ih svatko u svakom trenutku može prijaviti za bilo što, učitelji rade u strahu i pod pritiskom, upozorili su podnositelji zahtjeva, nastavničke udruge i sindikat Preporod.




– Takve prijave remete rad u školi, otežavaju rad, unose strah i nemir u zbornice. Često se negativno odražavaju i na status prijavljenog učitelja u školi – veli Željko Stipić, predsjednik “Preporoda”. Na primjer, učitelj ili nastavnik koji ima više anonimnih prijava teže će napredovati u viša zvanja, jer se smatra da “gdje ima dima, ima i vatre”, a iza anonimnih prijava, tvrdi Stipić, stoje najčešće roditelji koji kroz takav pritisak žele nešto ishoditi za svoje dijete.


– Nekad iza anonimne prijave stoji kolega koji tako želi napakostiti kolegi, a nekad su to čak i ravnatelji koji na taj način žele utjecati na rješavanje sporova unutar škole – navodi šef “Preporoda”.


Podnositelji anonimnih prijava, zapravo, biraju najkraći put i preskaču sve stepenice predviđene procedurom podnošenja pritužbi u školi. Umjesto da se, kad nastane problem s ocjenama, ponašanjem, ili nečim trećim, prvo obrate razredniku, pa onda školskom pedagogu, psihologu ili ravnatelju, takve osobe idu direktno na učitelja, optužbom koju ni na koji način ne moraju dokazivati.


– U anonimnim prijavama najčešće piše da je učitelj pristran, da nije objektivan, da ne izvršava svoje obveze, da vrijeđa učenike,….jedna je nastavnica u Zagrebu prijavljena, naravno anonimno, da je neukusno odjevena. Po anonimnoj prijavi inspekcija odmah ide u školu i nastaje neka vrsta izvanrednog stanja, što je jako loše rješenje. Učitelj je prisiljen boriti se protiv utvara, mora na to odgovarati, a nekom naopakom logikom smatra se krivim dok se ne dokaže suprotno – objašnjava Stipić.



Roditelji nerado prijavljuju nastavnika redovnim putem, jer se boje da bi zbog prijave mogli naškoditi vlastitom djetetu. U Udruzi roditelja Korak po korak kažu kako nemaju iskustva s anonimnim prijavama, ali im se javljaju roditelji zbog nepravde koja se dogodila u školi i traže njihov savjet.


– Uvijek ih u takvom slučaju usmjerimo na razgovor i suradnju sa školom ili pomognemo kao medijator, da se uspostavi narušena komunikacija, ističe Silvija Stanić, izvršna direktorica udruge.



Primarna je funkcija anonimnih prijava, tvrdi, namjera osvete, a mogućnosti zloupotrebe su ogromne. “Nitko ne bježi od provjere rada nastavnika, ali to treba biti puno opreznije”, veli Stipić koji u 33 godine rada u školi nije dobio niti jednu anonimnu prijavu. Ali njegovi kolege jesu. Dosadašnje reakcije iz Ministarstva obrazovanja na njihovu inicijativu bile su pozitivne, kaže, te se nada da će anonimne prijave kao način rješavanja problema u školi u novom Zakonu o prosvjetnoj inspekciji postati povijest. Radna skupina za izradu tog zakona je osnovana, što znači da bi se spomenuta inicijativa mogla realizirati u idućih pola godine.


Anonimne prijave protiv nastavnika zaprimaju se i u Uredu pravobraniteljice za djecu, no one se najčešće odnose na slučajeve nasilja, a ne manjak objektivnosti u ocjenjivanju. Ako je u pitanju nasilje, Ured obavještava o tome policiju ili školu, no ako se pojavi prijava koja nema tu težinu, te se odnosi na druge potencijalne slučajeve kršenja prava djece, Ured pita školu o tome što se u konkretnom slučaju dogodilo. Iako i na takve anonimne prijave reagiraju, o njima ne obavještavaju prosvjetnu inspekciju.