SDP-ovi saborski zastupnici

Jovanović: Plenković treba otići, a Bernardić bi se sam trebao javiti Povjerenstvu za sukob interesa

Tihana Tomičić

Željko Jovanović, Foto: M. ANIČIĆ

Željko Jovanović, Foto: M. ANIČIĆ

Saša Đujić Vladu naziva "Superhik vladom" jer uzima bogatima, a daje siromašnima, a posebno je infiltriranost HDZ-a u sve pore društva povezao sa izborom novog-starog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza koji će nastaviti voditi bivši vijećnik HDZ-a u Skupštini Zagreba, Davor Šuker.



RIJEKA Godina 2017. bit će zapamćena po potpunom gubitku povjerenja u politiku. Politička korupcija na najvišoj razini u Hrvatskom saboru, popraćena je na kraju godine bizarnim skupom HNS-a i kvazimesijanskim povratkom Ivana Vrdoljaka na čelo te trgovačke stranke, bacila je i dodatno svjetlo na tu sramotnu, neprirodnu, trgovačko-ortačku koaliciju sklopljenu na laži i političkoj korupciji zbog vlasti pod svaku cijenu.


To je koalicija bez reformi, bez ideja, ali i bez političke hrabrosti da provede promjene u Hrvatskoj koje su neophodne, posebno u pravosuđu i sudstvu, javnoj upravi, te naravno obrazovanju i zdravstvu. Prema tome, nema Sanadera, nema ni Karamarka ni Tuđmana, ali tu je Vrdoljak i HNS, koji će sa Sauchom, Glavašem, Bandićem, Plenkoviću pomoći da HDZ uvijek ostane isti – pokret za Hrvatsku okovanu korupcijom i sukobom interesa na štetu građana, izjavili su zastupnici SDP-a Željko Jovanović i Saša Đujić u Rijeci.


Cijena tako sklepane koalicije može se doslovno izračunati Glasnovićevim amandmanom na proračun za HVO ili milijardama HNS-a u sektoru energetike, gdje HNS-ovi kadrovi upravljaju svim javnim tvrtkama još od Kukuriku koalicije.




I da, 2018. bit će dodatno kritična – Hrvatskoj prijeti opoziv sredstava u stotinama milijuna eura. U četvrtoj od ukupno sedam godina korištenja EU sredstava, u ovom ciklusu Hrvatskoj je isplaćeno ukupno 777 milijuna eura, što predstavlja tek 7 posto udjela ukupno raspoloživih sredstava, rekao je Jovanović.


– Iako je svima jasno da i mi u SDP-u imamo svoje unutarstranačke probleme nema dileme da je SDP još uvijek jedina prava alternativa ortačkom kapitalizmu, jedina brana i nesavladiva prepreka u borbi protiv nazadnjačkih snaga, katotalibanskih kozervativaca, a posebno uz HNS-ove izdajice koji su prevarili biračko tijelo za nekoliko fotelja dodatno srozali vjerodostojnost politike i političara i danas ćemo ponoviti da cijela Plenkovićeva Vlada treba otići, ponajprije zbog Agrokora, ali i Ine i niza drugih afera poput, da podsjetim samo na plagijatore, sukobe interesa, odnosa prema ustaškom pozdravu ‘za dom spremni’, neratifikacije Istanbulske konvencije, nepovlačenja europskih novaca, kašnjenje kurikularne reforme i potpuni kaos koji prijeti paralizom sustava zdravstva s dugoročnim posljedicama po zdravlje i kvalitetu života građana Hrvatske, kazao je Jovanović.


Saša Đujić Vladu naziva “Superhik vladom” jer uzima bogatima, a daje siromašnima, a posebno je infiltriranost HDZ-a u sve pore društva povezao sa izborom novog-starog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza koji će nastaviti voditi bivši vijećnik HDZ-a u Skupštini Zagreba, Davor Šuker.


Iznijeli su i podatke o radu kluba SDP-a, rekavši kako je podnio 28 zakonskih prijedloga i odluka, raspravljali 30 posto svih rasprava te postavili pola svih zastupničkih pitanja.


Na pitanje novinara o tome imaju li saznanja o tome odakle je šef SDP-a Davor Bernardić financirao skupu MBA biznis školu, Jovanović je odgovorio da je Cotrugli MBA poznat po tome da stipendira najuspješnije, a da bi za samog Bernardića bilo najbolje da sam zatraži mišljenje Povjerenstva za sukob interesa o tome.