Afera MOL

Ježić na suđenju Sanaderu nije htio otkriti identitet pravog vlasnika Xenoplasta

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

''Riječ je o muškoj osobi koju nikad nisam osobno sreo, a njezin identitet ne želim otkriti kako se ne bih izložio mogućoj tužbi'', kazao je Ježić



ZAGREB Svjedoka Roberta Ježića, na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i prvom čovjeku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u aferi Ina-MOL, u petak je nastavio ispitivati Hernadijev britanski odvjetnik William Boyce kojom prilikom je Ježić prvi put otkrio da je ”samo na papiru” bio 100-postotni vlasnik Xenoplasta te da je pravi većinski vlasnik, čiji identitet nije htio odati, nakon izbijanja afere napustio tvrtku bez naknade.


Krunski svjedok Uskoka protiv Sanadera i Hernadija tijekom ispitivanja nije htio otkriti identitet većinskog vlasnika tvrtke Xenoplast preko koje je Ivi Sanaderu navodno isplaćeno pet milijuna eura za preuzimanje upravljačkih prava u Ini. ”Riječ je o muškoj osobi koju nikad nisam osobno sreo, a njezin identitet ne želim otkriti kako se ne bih izložio mogućoj tužbi”, kazao je Ježić.


Odgovarajući na Boyceova pitanja, Ježić je kazao kako direktor Xenoplasta, Stephan Hurlimann, sve do sredine 2011. godine nije znao da je Sanaderu namijenjeno 10 milijuna eura za mito i da je u drugoj polovici te godine iz medija saznao više o samom ‘projektu’.




Ježić je ponovio da su se kod njega sumnje pojavile u drugoj polovici 2009. nakon što je Sanader dao ostavku, a koju su pojačali medijski napisi oko preuzimanja upravljačkih prava u Ini.


”To je bio razlog da Sanaderu u listopadu 2009. kažem kako odbijam da isplata ide preko Xenoplasta. Dotad nisam dvojio u ‘projekt’ jer sam dobio zadaću koju sam namjeravao ispuniti”, rekao je Ježić, dodajući kako Hurlimanna nije obavijestio o svojim sumnjama.


Uz to, Ježić je izjavio kako o svojim sumnjama nije govorio ni Sanaderu ”obzirom na njegov tada još uvijek postojeći autoritet” te kako bi izbjegao sukob s njim. Pored toga, svjedok je ispričao i kako se sa Sanaderom nalazio izvan zgrade Vlade RH, kako ga je bivši premijer u nekoliko navrata koristio kao vozača te da se njemu ”nisu postavljala dodatna pitanja”.


Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.


Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.