Međunarodni dan nenasilja

Jeste li znali da su izbjeglice ljudska bića? ‘Ne postoji izbjeglička kriza, nego ispit ljudskosti’

Boris Pavelić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Pred zagrebačkom katedralom, aktivisti RAND-a stajali su sat vremena u šutnji, odjeveni u majice s natpisom: "Nenasiljem drugačije" i "Strpljenje i hrabrost postižu više od nasilja i bijesa".



“Držao sam trogodišnju kćer, a oni su me tukli. Pao sam, a moje dijete je ozlijedilo leđa. Gurali su i moju drugu kćer, njoj je devet godina. Dvojica su me tukla, dok je treći stajao sa strane i pazio da ne pobjegnem. Zbog zadobivenih ozljeda, nisam mogao jesti tjedan dana”. To je jedno od svjedočanstava policijskog nasilja nad izbjeglicama koje su prolaznici pred zgradom vlade danas mogli čuti preko zvučnika, u sklopu jednoga od dva prosvjeda kojima su dvije udruge za ljudska prava – jedna vjernička a druga svjetovna – prosvjedovale protiv “sustavnog nasilja nad izbjeglicama”. Prosvjedi su održani u povodu Međunarodnog dana nenasilja, koji se na današnji rođendan indijskog političara i mirotvorca Mahatme Gandhija obilježava od 2007. godine.


Odvojeno ali međusobno solidarno prosvjedovale su “Inicijativa Dobrodošli”, koja je pred vladom preko zvučnika emitirala snimljena svjedočanstva zlostavljanih izbjeglica i pokazala fotografije pretučenih ljudi, te katoličke vjerničke inicijative “Regionalna adresa za nenasilno djelovanje” (RAND) i “Vjernici za mir”, čiji su aktivisti pred zagrebačkom katedralom sat vremena stajali u šutnji, istaknuvši mirotvorne citate i natpise, poput rečenice: “Nemamo se čega bojati, osim vođa koji nas tjeraju da se bojimo drugih ljudi”.


Aktivistica “Inicijative Dobrodošli” Lea Horvat pred vladom je pozvala vlast da ne zatvara oči pred sve češćim svjedočanstvima o sustavnome nasilju nad izbjeglicama, nego da nasilje zaustavi, a odgovorne sankcionira.




“Izbjeglice su ljudska bića”, podsjetila je Horvat, upozorivši na sudbinu petogodišnje Madine Hoseini, koju je prošle godine u studenome zgazio vlak, “što je bila izravna posljedica protjerivanja njezine obitelji iz Hrvatske”, te na dječaka i djevojčicu od 12 godina koje su kod Srba propucali policijski meci. “To su posljedice iznimno nasilnih politika koje ugrožavaju živote a izbjeglicama sprečavaju legalne puteve do sigurnosti”, kazala je Horvat. “Zabrinjavajuće je da Hrvatska, članica EU i država koja tvrdi da se zalaže za ljudska prava, tako okrutno krši ljudska prava, a policija odbacuje mogućnost kvalitetne istrage i bez dokaza odbacuje izvještaje o nasilju”.


Pred zagrebačkom katedralom, aktivisti RAND-a stajali su sat vremena u šutnji, odjeveni u majice s natpisom: “Nenasiljem drugačije” i “Strpljenje i hrabrost postižu više od nasilja i bijesa”. Stajali su uzdignutih dlanova s ispisanom oznakom “Mt, 25,40”, što je Isusov citat iz evanđenja po Mateju: “Što ste učinili jednome od mojih najmanjih, meni ste učinili.” “Ta poruka obvezuje nas vjernike”, objasnila je za naš portal aktivistica RAND-a Ana Raffai. “Svojim ponašanjem trebamo pokazati u što vjerujemo. Mi vjernici taj citat trebamo iskoristiti kao snagu da se prema strancima, ljudima kojih se bojimo, odnosimo kao prema onima za koje nam Bog kaže da će nam dati snagu da se nosimo s njima”, objasnila je Raffai.


Naglasila je da se suprostavljaju “fabriciranim i izmišljenim strahovima koje populisti koriste tvrdeći da imaju rješenja”. “To je varanje ljudi. Ne želimo da se tako radi. Strahove razumijemo, ali gradnji mržnje i ksenofobije kažemo: ‘Ne’. Želimo ljudskije, toplije društvo, kakvo smo već pokazali da možemo biti. Želimo da naša država i izabrani predstavnici ne zaborave vrijednost ljudskosti, a da vjernici ne zaborave vrijednosti kršćanstva”, kazala nam je Ana Raffai.