Čudan slučaj

Je li Galić otkazao poslušnost predsjednici? “Istupit ću o Vargi kad za to dođe vrijeme”

Dražen Ciglenečki

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Kako nema racionalnog objašnjenja gdje je zapelo, dopušteno nam je nagađati da savjetnik za nacionalnu sigurnost  zapravo ne želi govoriti što je to imao s bivšim policajcem Franjom Vargom, da je otkazao poslušnost predsjednici Republike



ZAGREB Neuobičajeno je da političari pripadnicima svoje opcije javno šalju poruke što bi trebali napraviti. Takve se stvari rješavaju u osobnoj komunikaciji. No, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postupila je u utorak drukčije, izjavila je da bi dobro bilo da njezin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić istupi u medijima i sam objasni svoje kontakte s bivšim policajcem Franjom Vargom, osumnjičenim za krivotvorenje sms-ova po narudžbi.


Taj dan je, naime, tjednik Nacional objavio da je Galić »surađivao s Vargom još 2013. i 2014.«, dok je bio u HDZ-ovom odjelu za analitiku.  Ali, Galić nikako da objasni javnosti prirodu svog odnosa s Vargom.


Nije nužno


U utorak nam je u Uredu predsjednice rečeno da se to od njega očekuje, iako ne nužno isti dan, da mu Kolinda Grabar-Kitarović nije uputila tek neobvezujući naputak.




Kad nam se Galić u utorak javio na telefonski poziv, kazao nam je da je na jednom sastanku, ali od tada nam se ne javlja. I nema ga u medijima.


– Istupit će kad za to dođe vrijeme – ističu jučer na Pantovčaku.


Dakle, vrijeme, tako ispada, još nije došlo i stoga Galić šuti. No, zašto ga je onda predsjednica Republike prije četiri dana poticala da ponudi medijima svoju verziju suradnje s Vargom? Kolinda Grabar-Kitarović nije rekla da bi dobro bilo da Galić to učini kad za to dođe vrijeme. Ako još nije dovoljno sazrelo za taj Galićev istup, zbog čega je predsjednica uopće javno prozvala svog savjetnika? Čudan je ovo slučaj.


Bez objašnjenja


Kako nema racionalnog objašnjenja gdje je zapelo, dopušteno nam je nagađati da Galić zapravo ne želi govoriti što je to imao s Vargom, da je otkazao poslušnost predsjednici Republike. Premijer Andrej Plenković, koji je također komentirao spomenuti tekst iz Nacionala, bio je manje imperativan prema Galiću, rekao je da se on »može javno očitovati«.


Kolinda Grabar-Kitarović otkrila je novinarima da je s Galićem već obavila razgovor i da joj je savjetnik kazao da je »nekoliko puta kontaktirao s Vargom, ni blizu u onoj mjeri u kojoj se insinuira u medijima«.


– Mislim da mi je rekao da su se dva puta vidjeli i da je bilo još nekih kontakata. Galić je spreman dati iskaz nadležnim institucijama, ako one smatraju da treba, i na tome bih za sada ostala. Neka institucije odrađuju svoj posao – izjavila je predsjednica po izlasku tjednika koji je prenio ovu priču.