Zastupnik EP-a

Jakovčić pisao Junckeru: EU institut ili program nazvati po Nikoli Tesli

Irena Frlan Gašparović

Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić

Iz ureda eurozastupnika priopćili su da je Jakovčić svoj prijedlog uputio kao domaćin konferencije "Tesla u Europskom parlamentu" o kojoj je i izvijestio predsjednika Komisije



ZAGREB Istraživački program Europske unije “Obzor 2020” ili Europski institut za inovacije i tehnologiju trebalo bi preimenovati i nazvati ih po Nikoli Tesli, predložio je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u pismu predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru. 


“Postoji puno razloga zbog kojih, s velikim zadovoljstvom, mogu predložiti da Nikola Tesla, veliki znanstvenik i inovator, dobije počasno mjesto u europskim programima ili institucijama. Preporučam vam da program Obzor 2020 ili Europski institut za inovacije i tehnologiju budu nazvani po Tesli!”, napisao je Jakovčić u pismu Junckeru. 


Iz ureda eurozastupnika priopćili su da je Jakovčić svoj prijedlog uputio kao domaćin konferencije “Tesla u Europskom parlamentu” o kojoj je i izvijestio predsjednika Komisije. 




“Velika mi je želja da Tesla bude priznat u europskim institucijama. Zato pozivam Europsku komisiju da jedan od znanstveno-istraživačkih programa EU-a ili jednu od europskih institucija koja se bavi tehnologijom i inovacijama nazove po Tesli.


To je glavna poruka s ove Konferencije”, istaknuo je Jakovčić koji smatra da europske institucije i javnost treba senzibilizirati “oko značaja i znanstvenih postignuća Nikole Tesle”. 


“Jer Tesla je, na prvom mjestu, europski izumitelj koji je veliku karijeru napravio u Sjedinjenim Državama.


Vjerujem da će predsjednik Juncker podržati naš prijedlog i argumente koje govore u prilog tomu da u europskim programima i institucijama Tesla dobije mjesto koje zaslužuje”, zaključio je, kako su izvijestili iz njegovog ureda, Jakovčić.