Sabor

Ivan Pernar učenike na saborskoj galeriji poučavao da su žrtve autoriteta: “Nema slobodne razmjene misli”

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Rijetki su hrvatski političari koji tako kultiviraju svoje buduće birače dok još nisu punoljetni



ZAGREB Saborski zastupnici se tijekom svojih rasprava obraćaju kolegama prisutnim u dvorani, a, naravno, neizravno i javnosti. Ivan Pernar uveo je svojim istupom jedan novitet, 15 minuta je govorio školarcima koji su se u tim trenucima nalazili na galeriji sabornice.


Rijetki su hrvatski političari koji tako kultiviraju svoje buduće birače dok još nisu punoljetni. Pernar je izašao za govornicu kako bi se uime Kluba zastupnika Živog zida očitovao o godišnjem izvještaju o stanju u kaznionicama, ali je svoje vrijeme iskoristio tako da je, glave uzdignute prema galeriji, djecu koja su gore sjedila poučavao što je to nesloboda i da su žrtve autoriteta.


“Uloga obrazovnog sustava nije da vas nauči nečemu nego je uloga obrazovnog sustava da vas nauči poslušnosti i sustavu autoriteta u kojem je autoritet uvijek u pravu makar nije bio u pravu, a učenik uvijek u krivu makar i bio u pravu.




Nema slobodne razmjene misli. U obrazovnom sustavu, vi ne govorite kada želite govoriti, nego govorite samo onda kada vam autoritet dopušta da to kažete. Taj sustav ne počinje u školi, on počinje još u vrtiću, nastavlja se na fakultetu, a kasnije i u stvarnom životu”, otkrivao je Pernar djeci kako sustav guši njihovu slobodu.


Predsjedavajući Milijan Brkić jednom ga je upozorio da se udaljio od teme, ali mu je ipak dopustio da završi svoj traktat.


Inače, samo je 27 zastupnika podržalo prijedlog Kluba zastupnika GLAS-a da se Vladu obveže da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora. Prije glasovanja je Željko Reiner uime HDZ-a tražio stanku, kako bi se oni još jednom deklarirali kao zaštitnici Crkve.


– Narod ne prihvaća vaše optužbe i prokazivanja Katoličke crkve. To vam neće proći, poručio je Reiner.


No, sve je tu skupa prošlo u potpunom miru, a gužvu je prethodno u Saboru izazvao Most. Njihovi su ljudi tvrdili da je Ministarstvo uprave uništilo kontrolne liste sačinjene prilikom provjere potpisa koje su prikupile referendumske inicijative “Narod odlučje” i “Istina o Istanbulskoj”, još prije odluke Sabora o tim referendumima.


Na taj je način, kako je na sjednici Odbora za Ustav rekao Robert Podolnjak, “uništen glavni dokaz zašto su neki potpisi proglašeni nevažećima”. Most je to nazvao velikim skandalom.


Nikola Grmoja je u sabornici ustvrdio da mu je dosta “Plenkovićeve, Kuščevićeve i Jandrokovićeve udbaške matematike”. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na to mu je odgovorio da ga može biti sram da tako govori.


Iz Ministarstva uprave su, pak, demantirali da su napravili nešto dramatično. Kontrolne liste su, objasnili su, bile samo tehničko pomagalo prilikom provjere potpisa, nakon koje su izgubile svrhu.


“U njima je zapisano bilo mjesto nevažećeg potpisa u kutiji, sveska, stranica i redak, kao i razlog neispravnosti. Povjerenstvo je kontrolne liste pregledalo te utvrdilo treba li naknadno prihvatiti neki od nevažećih potpisa.


Kako su kontrolne liste sadržavale osobne podatke koji su ujedno spremljeni u aplikaciji, njihovo čuvanje u papirnom obliku stvaralo bi nepotrebnu opasnost da netko dođe u posjed podataka o potpisnicima te su stoga uništene”, ističe se u priopćenju Ministarstva uprave.