Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
29. siječnja 2020.
Ispis članka: Istarski župan očekuje zeleno svjetlo za Uljanik iz Europske komisije - Novi List

NoviList.hr

Istarski župan očekuje zeleno svjetlo za Uljanik iz Europske komisije

Druženje s novinarima

19. siječanj 2018 15:02

Napisao: HINA

Flego očekuje da će sljedeći tjedan iz Europske komisije stići »zeleno svjetlo« za kredit od 96 milijuna eura za sanaciju i financijsku konsolidaciju Uljanika

Snimio Darko JELINEK

ZAGREB Istarski župan Valter Flego (IDS) izjavio je u petak kako očekuje da će sljedeći tjedan iz Europske komisije stići »zeleno svjetlo« za kredit od 96 milijuna eura za sanaciju i financijsku konsolidaciju Uljanika.

»Svi zajedno, sindikati i Uprava brodogradilišta, lokalna samouprava i Vlada, radimo napore prema Europskoj komisiji da čim prije dođe pozivitan odgovor iz Bruxellesa«, rekao je Flego novinarima na neformalnom druženju predstavnika Hrvatske zajednice županija i medija.

»Očekujem veliku dozu razumijevanja svih koji su uključeni u ovaj proces i da će sljedeći tjedan doći 'zeleno svjetlo' i nakon toga Uljanik dobiti 'vjetar u jedra' za sljedećih četiri-pet mjeseci«, kazao je.

Vlada je u četvrtak ovlastila Ministarstvo financija da izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje će postati aktivno tek po odobrenju Europske komisije.

Nakon odobrenja kredita ne treba spavati već odmah ići u proces restrukturiranja, dokapitalizacije i svega oko čega smo se svi složili, poručio je Flego na upit novinara što očekuje s obzirom da brodogradilištu »curi vrijeme«, a plaće još nisu sjele.

Što se tiče izjave predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedrana Dragičevića da će, ako bude potrebno, zatražiti da se »lex Agrokor« primijeni i na Uljanik, Flego je ocijenio kako treba ići korak po korak i nastaviti lobirati i »stiskati» Europsku komisiju, umjesto da se ide »s planom C ili D«.

Na neformalnom druženju predstavnika Hrvatske zajednice županija s novinarima predstavljeni su projekti i ciljevi Zajednice provedeni u 2017. godini i planovi za 2018. godinu.