Prate situaciju

Inicijativa ‘Spasimo Koranu’ prikupila 5.000 potpisa za peticiju: ‘Jasno je izrečeno NE zidu na Korani’

Portal Novilist.hr

Peticija za spas Korane od sutra će se potpisivati na tri lokacije po Karlovcu

Peticija za spas Korane od sutra će se potpisivati na tri lokacije po Karlovcu

Prosvjedno okupljanje na Korani 15. lipnja preraslo je u druženje zahvale građanima na velikoj potpori koju je inicijativa dobila



Građanska inicijativa “Spasimo Koranu” zadovoljna je posljednjim izjavama iz vrha gradske i županijske vlasti, u kojima su i gradonačelnik i župan vrlo izričito i jasno rekli NE zidu na Korani.


– To je i naš glavni cilj, no u izjavama posljednjih dana bilo je nekonzistentnosti pa nastavljamo sa svojim aktivnostima i pratit ćemo situaciju sve dok se najavljeno i ne ispuni, kazao je ispred GI Marin Bakić, prenosi KAportal.


Od sutra će tako peticija biti i službeno potpisivana na tri gradske lokacije (Korzo, kod “Žabe” i kod Kauflanda), a već dosad potpisalo ju je, što online, a što u još neslužbenom skupljanju potpisa, gotovo 5000 ljudi!




Jedna od najavljenih aktivnosti bilo je i prosvjedno okupljanje na Korani 15. lipnja koje je, kako je najavio Darko Lisac koji s Peđom Gvozdićem radi na programu, preraslo u druženje zahvale građanima na velikoj potpori koju je inicijativa dobila. Naredne subote tako će na Korani biti pripremljen bogat kulturni program uz slikare, foto izložbe, koncerte bendova, plesne nastupe i performanse, sudjelovanje brojnih udruga, animaciju za klince, Karlovački kviz, a spisak sudionika nije još ni izbliza gotov, jer je interes za sudjelovanje ogroman.


O stručnoj strani priče govorile su Ivana Francisković iz udruge Pan i Tatjana Basar ispred Društva arhitekata, građevinara i geodeta DAGG Karlovac, koje su naglasile da su propisi jasni i da nikakvog zida na ovoj lokaciji jednostavno ne smije biti. Naglašeno je i da se skice/fotografije koje su se pojavile posljednjih dana u javnosti ne podudaraju sa stvarnim projektom koji je na nekim mjestima sezao i do samo četiri metra do vode. Ali, neovisno o tome, zid je apsolutno neprimjeren na lokaciji koja je oduvijek bila jedno od omiljenih okupljališta Karlovčana i ima svoju veliku vrijednost.


No, naglasili su i iz DAGG-a i iz Pana, to ne znači da se itko u Građanskoj inicijativi “Spasimo Koranu” protiv hotelu. Naprotiv, investiciju pozdravljaju, ali na način usklađen sa zakonskim propisima, GUP-om i na zadovoljstvo svih građana, kao i investitora koji može napraviti reprezentativan i, što je najvažnije, siguran objekt, i bez zidova.


Obraćanje javnosti Građanske inicijative “Spasimo Koranu” poklopilo se s dolaskom veslačke karavane “Neka rijeke teku” u organizaciji WWF Adria u Karlovac. Riječ je o inicijativi koja želi ukazati na vrijednost hrvatskih rijeka, ali i njihovu ugroženost te apelirati na sve da ne dozvole da se na bilo koji način ošteti naše golemo prirodno bogatstvo.


Nakon starta na Dravi, veslači su danas prošli dionicu Koranom od Ladvenjka do Karlovca, gdje su, kako je istaknuo Danijel Lončar (WWF Adria) odlučili dati jasnu i nepodijeljenu podršku Karlovčanima u borbi za očuvanje Korane i koranskog krajolika, dok će sutra veslati na Kupi od Jurovskog Broda do HE Ilovac, prenosi KAportal.