Prognoza

Idući tjedan bit će vjetrovit i hladniji od prosjeka, a snijega bi moglo bit duž sjevernog Jadrana

P. N.



Za razliku od bure, koja danas više neće prouzročiti ograničenja u prometu, osim ujutro i navečer za neke skupine podno Velebita, u prometu i dalje treba biti oprezan, posebice u unutrašnjosti, zbog moguće poledice, uglavnom u gorju i na istoku i zbog još malo snijega, a u južnijim krajevima zbog povremene mjestimične kiše, pa i obilnije, te zbog ponegdje još i jakog juga. U novome tjednu nastavak zimskih uvjeta, uz većinom još malo nižu temperaturu nego za vikend, te uz povremeni snijeg na kopnu, te većinom kišu na Jadranu, gdje će i dalje biti prilično vjetrovito, uz buru, na jugu u početku i jugo.


I u nedjelju ujutro će ponegdje u istočnoj Hrvatskoj padati snijeg, osobito u istočnim predjelima i Baranji. Do podneva će uglavnom prestati, no zadržat će se većinom oblačno. Temperatura zraka ujutro oko 0 °C ili malo niža, a najviša oko 3 °C. U središnjoj Hrvatskoj uglavnom malo snijega mjestimice će biti još u noći i ujutro, a zatim se ponegdje, ponajprije na zapadu, očekuju kraća sunčana razdoblja. Vjetar slab, a temperatura od -2 °C ujutro do oko 3 °C poslijepodne.


U gorskim krajevima Hrvatske te na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno i danju uglavnom bez oborina. Vjetar slab, na moru slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak uz malo do umjereno valovito more. Najniža temperatura u gorju oko -5 °C, a najviša od -1 do 3 °C. Na sjevernom Jadranu ujutro od 2 do 5 °C, a poslijepodne i do 10 °C. Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije i u nedjelju se očekuju sunačana razdoblja, ali će kiše biti samo mjestimice i manje nego u subotu, uglavnom južnije od Splita. Temperatura poslijepodne na obali oko 10 °C, ali zbog slabije bure i sjeverozapadnjaka, doimat će se toplije nego u subotu. More malo do umjereno valovito. Podjednake valove, slab i umjeren sjeverozapadnjak će stvarati i na otvorenome moru južnog Jadrana, a duž obale puhat će jugo, koje će sredinom dana oslabjeti. Uz umjereno do većinom oblačno vrijeme bit će i povremene kiše, u početku još i u obliku pljuskova, uz koje može i zagrmjeti. Najviša temperatura zraka od 10 do 13 °C, a jutarnja od 5 do 10 °C.”




Idući tjedan u unutrašnjosti većinom oblačno, povremeno uz snijeg, najčešći od srijede do petka. Najviše snijega najvjerojatnije će pasti u Lici i Slavoniji. Uz kišu snijega može biti i u unutrašnjosti Dalmacije. Najhladnije se očekuje od srijede kad će zapuhati sjeveroistočnjak. Na Jadranu će u novome tjednu uz promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme povremene kiše biti uglavnom na južnom i srednjem dijelu, a u srijedu i na sjevernom Jadranu te u unutrašnjosti Istre, gdje može biti i snijega. Puhat će umjerena i jaka bura, na južnom dijelu i jugo i istočnjak, a od četvrtak bura će vjerojatno biti i olujna s orkanskim udarima. Temperatura zraka u blagom padu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.