Hoće li Dalija Orešković ostati

Iako rokovi opasno cure, još uvijek nema odluke o novom čelniku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Dražen Ciglenečki

Nismo još donijeli nikakvu odluku. Nije nemoguće da Dalija  Orešković dobije još jedan mandat, u HDZ-u nismo tome neskloni. Ali, moramo ipak  voditi računa što će reći predsjednica Republike koja je imala velikih primjedbi na njezin rad, priznao nam je jučer jedan visoki HDZ-ov dužnosnik



ZAGREB   Hoće li Dalija Orešković ostati na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i nakon 10. veljače, kad joj istječe petogodišnji mandat, najviše ovisi o – predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Premda članove tog povjerenstva, uključujući i predsjednika, bira Sabor i u toj proceduri nema predsjednice Republike, u HDZ-u čekaju da se Kolinda Grabar-Kitarović izjasni može li Dalija Orešković ostati na toj dužnosti.


– Nismo još donijeli nikakvu odluku. Nije nemoguće da Dalija Orešković dobije još jedan mandat, u HDZ-u nismo tome neskloni. Ali, moramo ipak voditi računa što će reći predsjednica Republike, koja je, znamo, imala velikih primjedbi na njezin rad, priznao nam je jučer jedan visoki HDZ-ov dužnosnik.


Grabar-Kitarović ipak je bivša članica HDZ-a i izvjesna kandidatkinja te stranke na predsjedničkim izborima 2019. Osim Orešković, za mjesto predsjednice povjerenstva konkurira još devetero ljudi.




U vrijeme dok je HDZ bio u oporbi, Tomislav Karamarko i drugi stranački čelnici često su isticali da je »pola Milanovićeve Vlade u sukobu interesa«. Bile su to neizravne pohvale povjerenstvu koje se, iako ga je izabrala SDP-ova parlamentarna većina, doista bavilo nizom članova Vlade Zorana Milanovića i pomoćnika ministara. Kasnije su i HDZ-ovci bili predmet postupaka povjerenstva, a najupečatljiviji je bio Karamarkov slučaj, nakon kojeg je on podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade, pa se HDZ ohladio prema Daliji Orešković.


Početkom prošle godine, kad je povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Martine Dalić, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, bio je zbog toga vrlo kritičan, smatrajući da to tijelo izlazi izvan zakonskih ovlasti. No, u HDZ-u, možda i zato što se prisjećaju da Dalija Orešković nije imala drukčije, blaže kriterije za SDP-ovce, nisu otpisali šeficu povjerenstva. Međutim, nisu sigurni da će se s tim složiti i predsjednica Republike, koja je čak javno optuživala Daliju Orešković da protiv nje vodi privatni rat.


– Gospođa Orešković trebala bi se početi baviti problemom sukoba interesa općenito u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene – izjavila je Grabar-Kitarović prije tri mjeseca, a povod je bila sama mogućnost da povjerenstvo pokrene protiv nje postupak temeljem anonimne prijave da joj je Zdravko Mamić 2015. organizirao rođendansku proslavu. Na kraju tog postupka nije uopće bilo, jer iz Ureda predsjednice nisu povjerenstvu dostavili traženu dokumentaciju.


Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv predsjednice Republike niti zbog pomilovanja čovjeka koji je počinio kazneno djelo u korist jednog njezinog donatora, niti kad ju je netko prijavio zbog pohađanja postdiplomskog studija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Zapravo je povjerenstvo samo u jednom slučaju zaključilo da je Grabar-Kitarović prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa, i to na način da je povrijedila načela obnašanja dužnosti i vjerodostojnosti, ali predsjednica je prošla bez sankcija. Kolinda Grabar-Kitarović je, naime, novac koji nije potrošila u izbornoj kampanji, 1.167.573,49 kuna, uplatila na račun HDZ-a, a onda ga je zatim donirala u svoje ime. Ovim je manevrom predsjednica izbjegla platiti 40 posto poreza i povjerenstvo je donijelo spomenutu odluku. Predsjednica Republika je tvrdila da je povjerenstvo prekoračilo ovlasti i »ušlo u sferu političkog arbitriranja«.