Izbor

Hrvatska među 20 najljepših zemalja svijeta, ali susjedi su nam još bolje prošli: ‘Tamo je kao u Disneyjevom filmu’

P. N.

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters



“Iskoristite svoje vrijeme na Zemlji”, slogan je Rough Guidesa, britanskog turističkog vodiča i referentnog izdavača, osnovanog 1982. godine. Iz Rough Guidesa zamolili su nedavno korisnike svih svojih društvenih kanala i platformi na kojima je vodič dostupan da glasaju za najljepšu zemlju na svijetu.


Hrvatska se, piše Slobodna Dalmacija, našla među najljepših 20 zemalja – zauzeli smo 19. mjesto, iza Norveške i ispred Vijetnama.


Za Hrvatsku se uz njezino 19. zauzeto mjesto kaže kako privlači turiste iz cijelog svijeta zahvaljujući povijesnim gradovima poput Dubrovnika i Splita, “a da ne spominjemo” – kako je to izrazio jedan pratitelj, “tu obalu” koja se proteže na više od 1700 kilometara.




Hrvatska, prenosi Slobodna obrazloženje, služi svim vrstama turista: ima izvrsnu hranu i domaće vino, pješačke staze i rimske ruševine, elegantan shopping i termalna lječilišta. I sve to prije nego što u obzir uzmete jadranske otoke, od blistavog Hvara do opuštenog Raba. Voda je bistra i pogodna za kupanje, a iako su mnoge plaže stjenovite, možete se zabaviti obilazeći obalu čamcem.


No bolje plasirana od Hrvatske – i to na 11. mjestu je susjedna Slovenija, koja je nazvana “malom, ali moćnom”.


Prema ocjenama glasača, gradovi su bajkoviti, s kamenim ulicama i crvenim krovovima koji izgledaju kao da su stigli ravno iz Disneyeva filma. Krajolik je bogat i često prekriven borovim šumama kroz koje vijugaju biciklističke staze. “Tako posebnom” Sloveniju čine planine, šume, jezera, obala, stari gradovi, ljubazni ljudi i izvrsna hrana, ocijenjeno je.


Popis 20 najbolje plasiranih


1. Škotska2. Kanada3. Novi Zeland4. Italija5. Južna Afrika6. Indonezija7. Engleska8. Island9. Sjedinjene Američke Države10. Wales11. Slovenija12. Meksiko13. Indija14. Finska15. Švicarska16. Peru17. Norveška18. Irska19. Hrvatska20. Vijetnam