Na čekanju

Hoće li EU naložiti uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele? Evo kada se očekuje ovaj korak

Boris Pavelić

Reuters

Reuters

Europski parlament u rezoluciji traži da Europska komisija najkasnije do srpnja ove godine donese zakonodavnu mjeru te podsjeća da već duže od desetljeća zahtijeva jedinstvene punjače



ZAGREB  Hoće li Europska komisija (EK) do srpnja propisati obvezu jedinstvenih punjača za mobitele, što bi bio jedan od prvih opipljivih rezultata Europskog zelenog plana? Europski parlament (EP) zatražio je to proteklog tjedna, ali tek treba vidjeti hoće li EK provesti taj zahtjev te kada će, ako ga propiše, jedinstveni punjači uistinu na tržište.


Jer, koliko je teško natjerati industriju da olakša usluge potrošačima i zaštiti okoliš postaje jasno kada se promotri taj posve jednostavan problem: uvođenje jedinstvenih punjača za mobitele. Premda je već na prvi pogled jasno da bi standardizirani punjači koristili korisnicima, jer ne bi morali kupovati različite punjače, ali i štitili okoliš, jer bi smanjili elektronički otpad, globalni tehnološki divovi već se godinama uspješno odupiru zahtjevima EP-a za uvođenjem jedinstvenih punjača, uspijevajući čak u EK isposlovati višekratne odgode.


Stoga je EP prošlog četvrtka usvojio »Rezoluciju o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu«, u kojoj je zatražio da EK »što prije poduzme mjere za uvođenje jedinstvenog punjača« te da »ako je to potrebno, najkasnije do srpnja 2020. donese zakonodavnu mjeru«.




EP je u rezoluciji podsjetio da već duže od desetljeća zahtijeva jedinstvene punjače, ali i da je EK »u više navrata odgodila« donošenje takve obveze, premda su »konkretni zakonodavni koraci ključni za vjerodostojnost EU«. EP je podsjetio i kako »dobrovoljni sporazumi« proizvođača o uvođenju standardiziranih punjača nisu urodili plodom, premda se »svake godine u svijetu proizvede prosječno više od 6 kilograma elektroničkog otpada po stanovniku planeta«, te da je 2016. u Europi proizvedeno prosječno više od 16 kilograma elektroničkog otpada po Europljaninu.


Rezoluciju je podnijelo dvadesetak zastupnika iz svih političkih skupina u EP-u, među kojima su i hrvatski zastupnici desnice i ljevice: iz HDZ-a, odnosno Europske pučke stranke (EPP), te iz SDP-a, odnosno Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D). Rezolucija je usvojena premoćnom većinom: s 582 glasa za, 40 protiv i 37 suzdržanih.


Argumenti za uvođenje jedinstvenih punjača više su nego očigledni. Procjenjuje se kako je u EU-u više od pola milijarde uređaja s raznovrsnim punjačima što godišnje u Europi stvara više od pedeset tisuća tona samo odbačenih punjača. Eurozastupnik HDZ-a Tomislav Sokol tako drži kako je »vrijeme pokazalo da se proizvođači ne žele dobrovoljno dogovoriti oko uspostavljanja jedinstvenog punjača«, pa ih na to treba »prisiliti«.


S njim se slaže i SDP-ova Biljana Borzan, u EP-u članica S&D-a. »Dobrovoljne mjere EK za standardizaciju punjača nemaju rezultata. Elektronski otpad u EU i dalje raste i po pet posto godišnje«, kazala je u raspravi Borzan, naglašavajući kako bi uvođenje istog punjača »do 2021. uštedjelo više od pola milijarde eura«, jer »punjači poskupljuju uređaje za oko 250 kuna«.