Problem između dvaju državnih poduzeća

HŽ Cargu nedostaje 10 lokomotiva, dok HŽ Putnički prijevoz višak lokomotiva – prodaje

Gabrijela Galić

U inventaru HŽPP-a lani se nalazilo 66 dizelskih i elektro lokomotiva, dok ih je u upotrebi bilo 46, što znači da je ostatak višak, a njihova prosječna starost je 30 godina



ZAGREB HŽ Cargo, državno poduzeće za prijevoz tereta željeznicom, suočava se s problemom nedovoljnog broja lokomotiva koje bi vukle kompozicije s teretom. Na dnevnoj bazi, kako se može čuti, tom poduzeću nedostaje 10 do 20 lokomotiva. S druge strane, HŽ Putnički prijevoz (HŽPP), također državno poduzeće u svojem voznom parku ima višak lokomotiva, no nepotrebna vučna vozila radije će prodati nego ih ustupiti sestrinskom poduzeću u teretnom prijevozu koji se, za razliku od putničkog prijevoza, suočava s privatnom konkurencijom u prijevozu tereta. U toj borbi HŽ Cargu, koji se godinama jedva održava na površini, nedostatak vučnih vozila nikako ne ide u prilog.


Kako se neslužbeno može čuti, problem poslovanja HŽ Carga, odnosno nedostatka vučnih vozila, pokušao se riješiti i preko resornog ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Za sada se rješenje nije pronašlo, a glavni razlog za to je provođenje plana restrukturiranja HŽ Putničkog prijevoza.


Tim se dokumentom, među ostalim, navodi da će HŽPP do kraja ove godine intenzivirati aktivnosti i mobilizirati sve resurse s ciljem prodaje nekretnina i pokretne imovine, odnosno vagona i lokomotiva. To se u praksi i događa, pa su tako trenutno otvorena dva natječaja kojima se prikupljaju javne ponude za kupnju neaktivnih lokomotiva te putničkih vagona i vagona za prijevoz automobila. U inventaru HŽPP-a lani se nalazilo 66 dizel i elektro lokomotiva, dok ih je u upotrebi bilo 46, što znači da je ostatak višak, a njihova prosječna starost je 30 godina. Aktualnim javnim natječajem, koji je ponovljen nakon što je prvi poništen, na prodaju je stavljeno po osam dizel i električnih lokomotiva. Početna cijena za električnu lokomotivu iznosi 3,75 milijuna, a za dizel lokomotivu 1,5 milijuna kuna. No, pitanje je hoće li biti zainteresiranih za njihovu kupnju ili će one na kraju biti iznajmljene nacionalnom cargo prijevozniku.




U HŽ Cargu su na naš upit uvijeno potvrdili probleme s vučnim vozilima. Vele kako im je prema trenutnom obimu transportnog rada, vlastiti raspoloživi park lokomotiva dostatan. Međutim, iz tog je odgovora jasno da će im za održavanje posla u ovoj godini trebati još 14 lokomotiva. »Kako bismo osigurali zadovoljavajuću raspoloživost lokomotiva u 2017. godini, zbog očekivane veće ponude roba za prijevoz, zatražili smo od HŽ Putničkog prijevoza u dugoročni najam 10 električnih i četiri 4 dizelske lokomotive«, rečeno nam je u HŽ Cargu. No, dogovor o najmu još uvijek nije postignut.