U završnoj fazi montaže

HRT KAŽE DA NIJE ZABRANJENA Saznali smo zašto je zapelo prikazivanje serije o NDH na javnoj televiziji

Siniša Pavić

foto: wikipedia

foto: wikipedia

– Ukupni izravni trošak serijala za sada je 988.894,90 kuna, jer navedeno ne uključuje i neizravne troškove produkcije serijala – stoji u odgovorima što smo ih dobili s HRT-a.



ZAGREB – Godina je 2015. kada na HRT-u kreće rad na dokumentarnoj seriji radnog naslova »Nezavisna Država Hrvatska«. Dobar dio serije je snimljen, dobar dio epizoda montiran, a onda je 2018. godine sve stalo. Kada će i hoće li uopće na male ekrane uradak urednika serijala Darija Špelića i redatelja Miljenka Bukovčana koji je i scenarist uz povjesničara Hrvoja Klasića!?


Hrvoje Klasić onaj je koji sumnja da se sa završetkom serijala od strane HRT-a namjerno odugovlači. Pritom je razlog zastoju poprilično bizaran; HRT ne želi o istom trošku 12 epizoda serijala, već inzistira na njih šest!?


– Serijal je započeo 2015. godine. U prvom mahu ja sam, kao scenarist, predložio šest epizoda, međutim nakon što smo snimili preko 30 intervjua i nakon što smo dobili uvid u filmsku arhivsku građu NDH, shvatili smo da možemo napraviti 12 boljih epizoda. Sve smo to proveli kroz instance HRT-a, sve je to prošlo kroz godišnje programe, izvješća o radu, to su neki ljudi na televiziji potpisali. I mi smo snimali i montirali – priča Klasić.


HRT-ova produkcija




Da je rad na serijalu počeo 2015. priznaju i s HRT-a te poručuju: »Rad na serijalu radnog naslova NDH počeo je 2015. te je planirano šest epizoda u trajanju od po 52 minute, a riječ je o djelu iz HRT-ove vlastite produkcije.« No, niječu da su ikada pristali na 12 epizoda.


– Nije točno da je odbijeno emitiranje 12 epizoda serijala po cijeni od šest. Naime, kao što je navedeno, serijal je planiran i odobren u trajanju od šest epizoda – poručuju s HRT-a.


Tvrde kako je nemoguće da troškovi produkcije za 6 i 12 epizoda iznose jednako. Nije to, kažu, slučaj niti za ovaj serijal.


– Ukupni izravni trošak serijala za sada je 988.894,90 kuna, jer navedeno ne uključuje i neizravne troškove produkcije serijala – stoji u odgovorima što smo ih dobili s HRT-a.


Klasić veli kako je sve što se kanilo snimiti i snimljeno, kaže da je i montirano deset od 12 epizoda. Logike da se ne želi 12 epizoda ne vidi.


– Mogu reći da je serija u završnoj fazi montaže, međutim mi od ožujka ove godine nismo dobili nijedan termin montaže. Nitko nam pritom nikada nije rekao »potrošili ste previše novca«, nikada nam nitko nije ukazao na bilo kakav financijski problem. Osobno sam radio po troškovniku HRT-a, cilj mi nije bila nikakva zarada. No, u zadnjih godinu dana se preko mejlova pojavljuje prepiska u kojoj se hladno i oštro govori – to mora biti šest epizoda. Nitko nam nikada nije objasnio zašto!?– ističe Klasić.


Sporan sadržaj


Sva to, kaže Klasić, a da nitko snimljeni materijal nije pogledao.


– Dajte dođite, pogledajte pa onda kažite treba šest epizoda. Dajte vidite je li dosadno i jesmo li potrošili abnormalno puno novaca. U ovom trenutku tražiti od nas da premontiramo 12 u 6 epizoda je otprilike kao da dođete izdavaču s knjigom od 400 stranica dramaturški napravljenom, a on vam kaže: »Dajte napravite 200 stranica«. To bi sada u montaži trajalo duže i serija bi koštala više – ističe Klasić.


Je li to HRT jednostavno ne želi u svom programu ono što je prije tri godine uredno naručio? A ako ne želi, zašto ne želi!?


– Mislim da se prije svega tu radi o tipičnom hrvatskom stavu »bolje ne talasati«. Netko se, bez da je napravio ikakav uvid, možda prepao da bi taj sadržaj, tema koja očito u hrvatskoj javnosti izaziva podjele, možda mogla naštetiti nekome u kući, ili nekakvoj političkoj opciji, ili ne znam kome, pa je bolje sve na neki način svesti na minimum. Ni u ludilu 12 epizoda, već, ako već mora, neka bude 6, a i tih 6 tko zna kada i kako. I to je ono žalosno – smatra Klasić.


S HRT-a poručuju da serija ide dalje, ali šest epizoda.


– Serijal je trenutačno u postprodukciji, a njegovo dovršenje je planirano u ljeto 2019. godine, i to u trajanju od 6 epizoda, nakon čega će biti spreman za emitiranje. HRT ističe kako serijal nije zabranjen, niti je riječ o »neželjenom projektu«, kako se insinuira u nekim medijima, već o kontroli troškova i držanju plana proizvodnje. Također, nikad nije bilo programskih ni uredničkih zamjerki serijalu, već samo produkcijskih – kazuju s HRT-a.