Reakcija Saše Lekovića

HND: Imenovanjem Čička u Odbor za medije nastavljeno ruganje građanima Hrvatske

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Ne treba zaboraviti kako je njegov najupečatljiviji 'doprinos' hrvatskom novinarstvu, u vrijeme kada se u medijima potpisivao kao novinar, bila opomena Novinarskog vijeća časti HND-a 2008. godine zbog kršenja presumpcije nevinosti dubrovačkog kapetana Laptala. Zbog tog teksta sud ga je nekoliko godina kasnije proglasio krivim za klevetu, rekao je Leković



ZAGREB Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Saša Leković u petak je, reagirajući na imenovanje predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivana Zvonimira Čička za vanjskog člana saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, rekao da je naknadnim imenovanjem Čička šestim vanjskim članom Odbora za medije »nastavljeno ruganje građanima Hrvatske«.


«Nije bilo nikakvog razloga da se istovremeno ne popuni svih šest mjesta vanjskih članova jer je prijava bilo dovoljno, a prijava gospodina Čička bila je među njima. Njega je predložio HHO, ali ne treba zaboraviti kako je njegov najupečatljiviji ‘doprinos’ hrvatskom novinarstvu, u vrijeme kada se u medijima potpisivao kao novinar, bila opomena Novinarskog vijeća časti HND-a 2008. godine zbog kršenja presumpcije nevinosti dubrovačkog kapetana Laptala. Zbog tog teksta sud ga je nekoliko godina kasnije proglasio krivim za klevetu«, rekao je Leković, kako se navodi u priopćenju HND-a.


Upozorio je da je prekršen Poslovnik Hrvatskog sabora jer među imenovanima nema nikoga iz medija.




»Uz to saborskom farsom oko imenovanja vanjskih članova prekršen je Poslovnik Hrvatskog sabora koji predviđa da u saborskom Odboru za medije od šest vanjskih članova po dva trebaju biti iz medija, znanosti i udruga. Među imenovanima nema nikoga iz medija«, naglasio je Leković.


Hrvatski sabor je krajem listopada ove godine vanjskim članovima Odbora za informiranje, informatizaciju i medije imenovao članove HDZ-a Davora Pavića i Srećku Prusinu, SDP-a Denisa Hrestaka te Mosta Nedjelja Markovića. Hrvatsko novinarsko društvo tada je upozorilo kako je izbor vanjskih članova Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora novi udar na slobodu medija i integritet novinarske profesije u Hrvatskoj.


»Iako Hrvatsko novinarsko društvo okuplja gotovo 2400 novinara za vanjsku članicu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije nije izabrana kandidatkinja HND-a Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a i vanjska članica tog odbora u prethodnom mandatu«.


HND je podsjetio i da »nisu prihvaćene ni kandidature bivšeg predsjednika HND-a i novinara Novog lista Zdenka Duke, te pročelnice Odjela za komunikologiju na Hrvatskim studijima i bivše članice Programskog vijeća HRT-a Nade Zgrabljić Rotar kao ni kandidature izvršne direktorice GONG-a te bivše novinarke Jelene Berković, osnivača i urednika portala H-Alter Tonija Gabrića i urednice na N1 televiziji Sandre Križanec.


Nije prihvaćena ni kandidatura Ante Mikića, ravnatelja Hrvatske katoličke mreže i bivšeg urednika Hrvatskoga katoličkoga radija«, upozorio je HND u priopćenju objavljenom nakon izbora vanjskih članova.Ocijenio je da su se »političke elite time još jednom narugale građanima Hrvatske čije bi interese trebale predstavljati, jer smisao postojanja vanjskih članova saborskih odbora trebao bi biti u tome da osiguraju neophodnu razinu stručnosti u tim parlamentarnim tijelima.”