Središnja banka

HNB kupuje zemljište na kojem će graditi trezor. Bit će smješten uz vojarnu Tigrova

Hina

Boris Vujčić / Foto: S. DRECHSLER

Boris Vujčić / Foto: S. DRECHSLER



Hrvatska narodna banka namjerava kupiti zemljište u novozagrebačkom naselju Utrini, pored vojarne Prve gardijske brigade Tigrovi – Croatia, te sagraditi zgradu za trezorsko poslovanje, piše u četvrtak Večernji list.


Ta je politika upravo u skladu s onim što je guverner HNB-a Boris Vujčić govorio kad je upozorio na novo stvaranje nekretninskog balona na nedavnoj konferenciji u organizaciji burze i mirovinskih fondova, navodi dnevnik.


Osim što je istaknuo da su cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele na pretkrizne razine, po najvišoj stopi u EU, te da se stvara nekretninski balon, čelnik HNB-a je istaknuo i sve veći jaz između troškova gradnje nekretnina i cijena na tržištu te povećavanje razlike između realiziranih i traženih cijena nekretnina – traži se i do 250 eura po četvornom metru više od cijena koje su ugovorene.




U HNB-u su očito zaključili da im je puno isplativije uložiti u zemljište i gradnju umjesto rizika nabave nekretnina po tržišnim pravilima kakva trenutačno vladaju, ističe Večernji.


Potrebno je kupiti odgovarajuće zemljište na kojem će se sagraditi novi objekti za potrebe trezorskog poslovanja HNB-a.


Prilikom planiranja za 2020. kao i za svaku poslovnu godinu, ocijenit će se i takva vrsta potrebe, za nekretninama, te u skladu s tim donijeti odgovarajuće odluke, otkrivaju u HNB-u te preciziraju da je Hrvatska narodna banka već u kontaktu s nadležnim državnim službama oko kupoprodaje jednog dijela zemljišta koje je pozicionirano uz Vojarnu PGB Tigrovi – Croatia.


Pozicija u načelu udovoljava zahtjevima za objekt namijenjen trezorskom poslovanju središnje banke – kažu u HNB-u ne izričući to, ali vjerojatno imajući na umu i sigurnosni element, donosi Večernji list.