Kreće kampanja

HDZ i SDP predali liste, Plenković poručio: ‘Kapitalci neka ostanu u lovstvu. Tu su svi koji trebaju biti’

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Ako imate aktualne eurozastupnike, saborske zastupnike, župane, ljude koji su angažirani na europskim politikama, ako na čelu imate potpredsjednika mladeži EPP-a, čovjeka koji je uz mene proteklih šest godina, koji razumiju što radi Vlada, što radimo u EPP-u, onda mislim da su tu svi kapitalci koji su trebali biti tu, poručio je



HDZ i SDP predali su danas ujutro svoje liste za Europski parlament.


– HDZ je odabrao kvalitetnu, snažnu listu kandidatkinja i kandidata. Naša lista s programom Hrvatska za generacije predstavlja jamstvo hrvatskim biračima da će svi koji s nje budu izabrani u Europski parlament jako dobro artikulirati i znati štititi hrvatske nacionalne interese. Svatko od njih izrazito dobro zna funkcioniranje Europske unije i Europskog parlamenta, rekao je Plenković, a prenosi N1.


Dodao je da su kandidati izvrstan spoj iskustva, znanja, mladosti, te da lista nije izmišljena iz prsta predsjednika stranke. 




On, tvrdi, nije čuo da u stranci ima nezadovoljnih listom.


– Formulaciju kapitalca radije bih stavio u lovstvo. Ako imate aktualne eurozastupnike, saborske zastupnike, župane, ljude koji su angažirani na europskim politikama, ako na čelu imate potpredsjednika mladeži EPP-a, čovjeka koji je uz mene proteklih šest godina, koji razumiju što radi Vlada, što radimo u EPP-u, onda mislim da su tu svi kapitalci koji su trebali biti tu, poručio je i dodao da stoji iza Sjepana Ribića koji je 2014. godine bio na listi HDSSB-a i oštro kritizirao HDZ.


Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) predala je u ponedjeljak Državnom izbornom povjerenstvu kandidacijsku listu za izbor članova u Europski parlament, a njezin nositelj Tonino Picula poručio je da Europska unija za Hrvatsku nije prijetnja te da je cilj SDP-a osvojiti barem tri mandata. 


»Ciljevi SDP-a su predstaviti program kojim ćemo nastojati nadograditi EU i kojim zastupamo vrijednosti bez kojih takva EU nije moguća, te povećati broj naših zastupnika s dva na barem tri kako bi takav angažman do krajnosti i ojačao. Za nas je EU prostor šansi za Hrvatsku koje nije dovoljno iskorišten u prvih šest godina članstva«, kazao je Picula u izjavi novinarima nakon predaje liste.


»EU nije za Hrvatsku prijetnja. Eventualno bi mogla postati prijetnja ako bi europski projekt pao u ruke europskim političarima poput Antonija Tajanija ili Viktora Orbana, neovisno o tome jesu li oni u EPP-u ili su pripadnici radikalne desnice. SDP će nastojati sa svim strankama slične političke orijentacije u budućem sastavu EP-a znati oduprijeti se takvoj prijetnji koja je sve ozbiljnija unutar EU«, najavio je SDP-ov aktualni europarlamentarac.


Biljana Borzan istaknula je da će sve stranke u kampanji slati vrlo slične poruke bez obzira na političku orijentaciju, a SDP će ponuditi ne samo markicu nego i ljude koji su se do sada dokazali u svom radu. »Građani će nas moći razlikovati po tome što smo, kako mi u EP do sada radili, tako i SDP općenito u hrvatskoj politici. Građani će glasati za one koji su im uvjerljiviji, a ja sam sigurna i nemam nikakve dileme da ćemo mi dobro proći«, uvjerena je Borzan, druga SDP-ova europarlamentarka.Predsjednik stranke Davor Bernardić kazao je da SDP želi ravnopravan status naših građana s ostalim građanima Europske unije. »To ćemo postići povećanjem plaća i mirovina, boljom kvalitetom zdravstvene zaštite, borit ćemo se za manje poreze u ugostiteljstvu i turizmu, ravnopravni položaj naših poljoprivrednika s onima u EU i za veću iskoristivost europskih fondova«, naveo je ciljeve stranke.

»Inzistirat ćemo na otvorenoj, tolerantnoj zemlji koja treba biti pravedna, optimistična, a ne depresivna. Borit ćemo se za Hrvatsku jednaku za sve njene građane, a ne samo za privilegirane. Vodit ćemo afirmativnu kampanju s naglaskom na ravnopravnom statusu svih naših građana unutar EU«, dodao je Bernardić.


Uz Piculu i Borzan, za mjesto u Europskom parlamentu natječu se i Predrag Fred Matić, Romana Jerković, Joško Klisović, Ivana Posavec Krivec, Gordan Maras, Barbara Antolić Vupora, Mladen Novak, Sanja Radolović, Mirela Holy i Ranko Ostojić.