Havarija u Jadranu

HAKSA PLOVI PREMA TROGIRU Saniran otvor kroz koji je ulazilo more

Mario Matana

Turski brod kod Čiova

Turski brod kod Čiova

Iz agencije Capris nisu mogli davati nikakve detaljne izjave, tek da će vjerojatno pomorci ostati u Splitu dok se ne sanira šteta na havariranoj Haksi, a onda nastaviti za Kopar, što im je bilo odredište kada su krenuli iz Turske



SPLIT/ZAGREB 13.55 Tegljenje turskog broda „Haksa“ nastavljeno je danas nešto prije 12.00 sati prema remontnom brodogradilištu u Trogiru, a nakon što je rano jutros sanirano i drugo oštećenje kroz koje je brod primao more, potvrdili su iz Ministarstva mora, pomorstva i inferastrukture. 


U Ministarstvu kažu da su jutros u 04.45 sati na brod „Haksa“ s dvije brodice Lučke kapetanije Split transportirani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Split, koji su obavili dodatno ispumpavanje  mora iz strojarnice vatrogasnim pumpama. Ispumpavanje broda je završeno i saniran je novi otvor kroz koji je ulazilo more, nakon čega je nastavljeno tegljenje broda prema Trogiru.


“Napominjemo da će uzrok kvara biti utvrđen očevidom Lučke kapetanije Split, a što će biti moguće nakon osiguravanja havariranog broda na vezu u trogirskom brodogradilištu”, navodi se u priopćenju.



13:00 Tegljenje Hakse, turskog broda na kojem se u nedjelju ujutro dogodila havarija i prodor mora u potpalublje te je počeo tonuti, nastavljeno je u ponedjeljak nakon što je došlo do novog problema!


S teretnog broda su u nedjelju u 5,38 sati uputili poziv za pomoć, s pozicije 16 NM sjeverozapadno od Jabuke, u međunarodnim vodama. Zbog rupe na oplati broda, more je počelo prodirati brže nego li su pumpe mogle izbaciti toliko količinu mora pa je Haksa počela tonuti.




Spasilačka akcija je odmah pokrenuta, iz MRCC Rijeka su pozvali Lučku kapetaniju Split te Pomorsku policiju Split, čijim brodom je prebačeno osam članova posade Hakse. Na havariranom brodu je ostao zapovjednik i četiri člana posade, a u nedjelju predvečer je podmorskim zahvatom (angažiran je ronilački tim) sanirano oštećenje između skladišta br. 2 i strojarnice. Na rupu od nekih 20-ak četvornih postavljena je aluminijska ploča te je zaustavljen daljnji prodor mora. U nedjelju navečer je stigao i Brodospasov remorker Alkaid te je Haksa stavljena u tegalj, na putu prema Brodotrogiru.


U ponedjeljak ujutro je međutim dva puta došlo do zastoja, oko 7 sati ujutro te potom i oko 11 sati, kada je ponovno došlo do prodora mora.


Iz agencije Capris koja brine o pomorcima potvrdili su nam kako su i ta nova oštećenja sanirana te je Haksa nastavila put prema trogirskom škveru. Nisu mogli davati nikakve detaljne izjave, tek da će vjerojatno pomorci ostati u Splitu dok se ne sanira šteta na havariranoj Haksi, a onda nastaviti za Kopar, što im je bilo odredište kada su krenuli iz Turske, luke Derince. S broda su u ponedjeljak ujutro iskrcani zapovjednik i preostala posada, svi su zbrinuti. Zasad nema informacija o onečišćenju mora s broda koji je imao oko 70 tona goriva i maziva te tri tisuće tona tereta, sinter magnezita.