Jednokratna plastika

Greenpeace upozorava da se obavezna naplata laganih plastičnih vrećica mahom ne provodi

Hina

Foto Marina Kelava, Greenpeace

Foto Marina Kelava, Greenpeace

Greenpeace ističe da je bilo prilike godinu dana da se trgovce i građane pripremu na uredbu o naplati



ZAGREB Globalna organizacija s ciljem zaštite i očuvanja okoliš Greenpeace upozorila je u četvrtak da se punih mjesec dana nakon stupanja na snagu, obavezna naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje (15 do 50 mikrona) mahom ne provodi.


Greenpeace je tijekom siječnja obišao niz prodajnih mjesta i utvrdio da se vrećice i dalje dijele besplatno, uz visok stupanj neupućenosti u ovu zakonsku obavezu, kako među trgovcima tako i među građanima, stoji u priopćenju te organizacije.


Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži najvećim je dijelom stupio na snagu još u prosincu 2017., uključujući obavezu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da provede kampanju informiranja javnosti i podizanja svijesti o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš.




Greenpeace ističe da je bilo prilike godinu dana da se trgovce i građane pripremu na uredbu o naplati.


Da je Fond za zaštitu okoliša proveo kampanju informiranja danas bi bila bolja situacija


«Nažalost, Fond prvi nije ispoštovao zakonsku obavezu da tijekom protekle 2018. provede informativnu kampanju. Da su to napravili na vrijeme, danas bi sigurno bila bolja situacija i oko provedbe. Ovako imamo nered, neznanje i kršenje zakona. Vrećice su i dalje mahom besplatne, a besplatne vrećice skupo nas koštaju«, kazala je voditeljica kampanje u hrvatskom Greenpeaceu Petra Andrić.


Greenpeace je 15. siječnja poslao dopis i direktoru FZOEU Dubravku Ponošu i ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću tražeći očitovanje, ali do danas, ističu, ni na jedan nije stigao odgovor.


»Ova vrsta plastičnih vrećica za nošenje jedan je od najgorih oblika jednokratne plastike. Zbog loše kvalitete kratko se koriste, zbog niske cijene dijele se nekontrolirano, u okolišu ostavljaju nepopravljivu štetu, a zapravo ih je najlakše zamijeniti alternativama«, naglasila je Andrić.


Upozorila je da se ovakvim neozbiljnim i neodgovornim pristupom neće postići drastično smanjenje potrošnje vrećica, što je, ističe, prijeko potrebno s obzirom na alarmantne posljedice plastike na okoliš. Stoga u Greenpeaceu drže da će jedino zabrana laganih vrećica za nošenje bitno popraviti situaciju.