Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. listopada 2019.
Ispis članka: Grad Supetar odbio financirati komemoraciju u Bleiburgu: 'Novac ćemo dati za sjećanje na žrtve nacizma i fašizma' - Novi List

NoviList.hr

Grad Supetar odbio financirati komemoraciju u Bleiburgu: 'Novac ćemo dati za sjećanje na žrtve nacizma i fašizma'

Odbijenica

12. ožujak 2019 07:06

Napisao: P. N.

Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije

Grad Supetar odbio financirati komemoraciju u Bleiburgu: 'Novac ćemo dati za sjećanje na žrtve nacizma i fašizma'

Na društvenim mrežama noćas je podijeljen zanimljiv nedavni dopis Grada Supetra na Braču, koji je odbio molbu za donacijom Počasnog bleiburškog voda.

Razlog za uskraćivanjem novca organizaciji na čelu s Vicom Vukojevićem, obrazložila je SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

- Poštovani predsjedniče g. Vukojević, poštovani predsjedniče NO g. Šeks i poštovani voditelju Predstavništva g. Vukušić. Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a 8 bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka, stoji u odgovoru gradonačelnice, kojeg je podijelio Antifašistički vjesnik.

Koruška Katolička crkva prošli je tjedan, podsjetimo, "zbog političke instrumentalizacije i promoviranja fašističkih ideja" zabranila održavanje mise u Bleiburgu, čime je pitanje kontroverzne komemoracije ponovno stavljeno u žižu interesa domaće javnosti.