Sukob interesa

GONG prouziva Plenkovića: ‘Opasno relativizira stvari, pa i Karamarko je morao odstupiti zbog odluke Povjerenstva’

Hina

»Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore«, naglašavaju u priopćenju



Iz udruge GONG u srijedu su prozvali premijera Andreja Plenkovića da »opasno relativizira« odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić u slučaju Agrokor, podsjećajući da je i njegov prethodnik na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko morao odstupiti zbog odluke Povjerenstva da je bio u sukobu interesa.


»Premijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost. Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka«, priopćili su iz GONG-a.


Napominju da je Karamarko morao dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva, nakon što je utvrđeno da je u sukobu interesa jer se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om oko Ine, prešutivši da je tvrtka u vlasništvu njegove supruge poslovala s lobistom MOL-a.




»Nije mu bila propisana novčana kazna, ali je utvrđen sukob interesa, a jedan od krimena bio je upravo ovaj koji je sada utvrđen u slučaju dužnosnika Marić i Dalić – povreda načela djelovanja«, ističu u GONG-u i podsjećaju na Plenkovićevu izjavu u slučaju Karamarko, kada je kao europarlamentarac poručio da »stranka ne smije biti talac sudbine bilo kojeg svoga člana«.


Premijerovo ponašanje urušava povjerenje građana u institucije


Izražavaju zabrinutost zbog ponašanja premijera koji, kažu, urušava povjerenje građana u institucije jer se korupcija suzbija izgradnjom dobrih institucija, osiguranjem resursa za njihovo funkcioniranje, te integritetom dužnosnika uz maksimalno uključivanje javnosti u te procese.


Navode i Plenkovićevu poruku, nakon odluke Povjerenstva da su Marić i Dalić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti, kako je njegov osobni stav da nisu povrijeđena načela javnoga djelovanja.


I to, tvrde u GONG-u, unatoč tomu što su se njih dvoje ogriješili o članak Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem su pobrojana načela koja bi morala biti ključna za svakog dužnosnika, a to je da postupaju časno i odgovorno, čuvajući integritet i povjerenje građana.


»Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore«, naglašavaju u priopćenju.


Kakvu je klimu i uvjete za rad neovisnih institucija stvorio premijer govori, dodaju u GONG-u, i činjenica da je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković u medijima vrlo otvoreno najavila mogućnost njene i smjene njezinih suradnika.


Plenković bi trebao odgovarati pred Povjerenstvom


»Duboko kompromitirani proces donošenja lex Agrokora, koji je konačno priznala i jedna hrvatska institucija, nadamo se da je tek početak raspleta. Pred istim bi Povjerenstvom trebao odgovarati Plenković«, ističu u toj udruzi.


Podsjećaju da su još u kolovozu tražili odgovornost premijera nakon što su u javnost iscurili iskazi Martine Dalić zbog, kako navode, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog »okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine«.