Nezadovoljni odlukom štrajkaškog odbora

Dvjestotinjak Uljanikovih radnika ipak prosvjedovalo pred Upravnom zgradom tražeći ostavke

Glas Istre

Dvjestotinjak radnika, pretežno s Uljanikova otoka, nije bilo zadovoljno  odlukom štrajkaškog odbora, te su se u sedam sati ponovno okupili pred upravnom zgradom zahtijevajući ulazak u štrajk i ostavku uprave



PULA Štrajkaški odbor u Uljaniku, kao što je bilo očekivano, rano jutros donio je odluku kojom se štrajk zbog neisplate plaća i božićnice u brodogradilištu stavlja u mirovanje u narednih 48 sati te da će ukoliko plaća radnicima u tom roku ne bude isplaćena štrajk ponovno aktivirati u petak.


Očekivani epilog, jer jučer kasno poslijepodne iz Bruxellesa je stigla odluka Europske komisije kojom se odobrava državna potpora za sanaciju Uljanika, a što je bilo jamstvo koje su sindikati tražili kako bi Upravi dali još nekoliko dana vremena do ispunjenja svog zahtjeva.


Međutim dvjestotinjak radnika, pretežno s Uljanikova otoka, nije bilo zadovoljno tom odlukom štrajkaškog odbora, te su se u sedam sati ponovno okupili pred upravnom zgradom zahtijevajući ulazak u štrajk i ostavku uprave.




Njima se pridružilo desetak aktivista Živog zida i Radničke fronte koji su prvo pred Uljanikom organizirali akciju „Potrubi za Uljanik“, a zatim nakon eskalacije situacije ušli u prostor brodogradilišta među radnike i preuzeli dirigiranje prosvjedom.


Oko 9 sati predstavnici Jadranskog sindikata i Sindikata Istre i Kvarnera izvijestili su okupljene da su Upravi prenijeli njihove zahtjeve da se jutrošnje spontano okupljanje legalizira i prizna kao štrajk, da se na pulskim navozima zadrži brodograđevna djelatnost, te da uprava odstupi.


Pozvali su radnike da se vrate na svoja radna mjesta što je dio okupljenih poslušao dok je jedna skupina nastavila prosvjed. S njima je pokušao razgovarati direktor Korporativnih komunikacija Hrvoje Markulinčić no to se zbog prekidanja i dobacivanja pokazalo kao nemoguća misija.