Protiv mirovinske reforme

‘Doživi mirovinu’: Tri sindikalne središnjice u subotu će održati prosvjed

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

U Hrvatskoj nema apsolutno nikakvih uvjeta za produljenje dobne granice za odlazak u punu mirovinu. Nema nikakvih uvjeta za povećanje penalizacije za prijevemenu mirovinu, niti da se povećava dob za odlazak u mirovinu kod dugogodišnjih osiguranika. U Hrvatskoj se živi kraće od EU prosjeka, navodi Krešimir Sever



ZAGREB Ove subote točno u podne na Europskom trgu tri sindikalne središnjice, Nezavisni hrvatski sindikat (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS), organiziraju prosvjed protiv mirovinske reforme znakovita naziva »Doživi mirovinu!«.


Aktualni prijedlog mirovinske reforme, tvrde sindikati, ne ide u tom pravcu jer Hrvati žive kraće od EU prosjeka, već ide na štetu sadašnje i svih budućih generacija. 


Ako se Vlada nakon ovog prosvjeda ne opameti, a saborski zastupnici dignu ruke za spornu refomu, sindikalci najavljuju da će je rušiti referendumom.




– U Hrvatskoj nema apsolutno nikakvih uvjeta za produljenje dobne granice za odlazak u punu mirovinu. Nema nikakvih uvjeta za povećanje penalizacije za prijevemenu mirovinu, niti da se povećava dob za odlazak u mirovinu kod dugogodišnjih osiguranika. U Hrvatskoj se živi kraće od EU prosjeka, ni do kraja stoljeća tu životnu dob nećemo izjednačiti. U Hrvatskoj se radi u težim uvjetima, a nakon 65 godina u zdravom životu živi se samo pet godina, dok je prosjek EU 10 godina, a razvijenih europskih država čak 15 i 17 godina zdravog života – navodi Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.


U Hrvatskoj, dodaje, radnici ne idu u prijevremenu mirovinu jer im se ide, nego zato jer ih se rješavaju poslodavci. »U privatnom sektoru samo 18,5 posto radnika ima više od 55 godina starosti, ostalih su se riješili«, veli.


Dok se ministar Marko Pavić hvali da su dobili samo 50-tak primjedaba na mirovinsku reformu, sindikalci to pripisuju kratkom vremenu javne rasprave i činjenici da se prvi puta nije moglo očitovati po svakom članku pojedinačno.


Vladu su, kaže Sever, »zažuljale« zajedničke primjedbe sindikata – da dob za umirovljenje vrati na 65 godina, da prestane s penalizacijom i okrene se poslodavcima.


– Vlada pokazuje da se svrstala prema onome što od nje traži Europska komisija, Svjetska banka, a za građane joj je očito manje stalo. Puno im je važnije održati koaliciju – zaključuje Sever.


Saborski zatupnici koji idući tjedan dignu ruku za ovakvo zakonsko rješenje, dići će ruku protiv svoje djece i budućnosti hrvatskih građana, upozorava Mladen Novosel, šef SSSH.


– Ovo nema veze s mirovinskom reformom niti s osiguranjem radnika u budućnosti, nego se vodi interesima financijskog sektora, krupnog kapitala. To je grijeh siromaštva budućih generacija. Kad se vlada želi uspoređivati s državama EU, neka osigura da nam minimalna plaća bude viša od 1.000 eura, prosječna plaća viša od 2.500 eura, a radni i socijalni uvjeti takvi kao u državama u koje je u zadnjih par godina otišlo više od 200.000 naših radnika mlađih od 40 godina. Onda ćemo pozdraviti i rad do 70-te – poručuje Novosel.



S ministrom Pavićem o dobnoj granici za mirovinu više se neće pregovarati, poručuju sindikalci.– O mirovini sa 65 godina više ne pregovaramo, to se moglo dok smo pregovore nudili. Idemo u posvjed, prikupit ćemo potpise, vrijeme za pregovore oko toga je prošlo. Ovo je dno ispod kojeg se ne možemo spuštati – poručuje Sever.


Vladu podsjeća da je svaka manipulacija građanima i prevara radnika kratkog vijeka, i može sada koristiti jednom krugu ljudi. Dugoročno, političke će posljedice ovakve politike, tvrdi Novosel, biti iste kao i za Milanovićevu vladu koja je smanjivala radnička prava. »Zaboravite kad ćete opet na vlast«, poručuje.


Ako reforma prođe, nakon prosvjeda na kojem očekuju najmanje 6.000 ljudi, sindikati kreću u prikupljanje potpisa za referendum. Kako kaže Sever, na tragu su »dovoljno mudrog pitanja koje neće moći opovrgnuti ni Ustavni sud ni Vlada povlačenjem prijedloga«. Prikupljanje potpisa za referendum počet će najkasnije za mjesec dana, a sindikalci su uvjereni da će potpisa biti i više nego dovoljno.


– Ovo prvosvibanjska kolona niti prvosvibanjski grah, nego mirovinska reforma kojom se rješava budućnost generacija koje dolaze. Uvjereni smo da građani to prepoznaju – zaključuje Sever.