Vlada u Puli

Deblokiran račun Uljanika: Plaća stiže, a Plenković podsjetio da je sve dosad bilo izbor Uprave

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Sa dolaskom Plenkovića u Pulu, radnicima bi trebala na račune leći i plaća za kolovoz, zadnja koju je osigurala Vlada



PULA U brodogradilište Uljanik upravo je stigao premijer Andrej Plenković. Ondje je već ranije došao ministar gospodarstva Darko Horvat u pratnji pomoćnika Zvonimira Novaka.


Na sastanku je predviđeno da budu predstavnici sindikata i radnika. Po svemu sudeći sa dolaskom Plenkovića radnicima bi trebala na račune leći i plaća za kolovoz, zadnja koju je osigurala Vlada.


Premijer Uljanik posjećuje u pratnji predsjednika Uprave Giannija Rossande, koji je Plenkoviću rekao da je Uljanik napustilo 480 radnika.




Boje 3. maja na sastanku s premijerom i ministrima brani Juraj Šoljić, glavni povjerenik sindikata metalaca u 3. maju.


Uljanik je danas objavio da je račun te kompanije deblokiran. »Obavještavamo investicijsku javnost da je račun društva Uljanik d.d. deblokiran«, kratko su objavili iz pulskog brodogradilišta putem Zagrebačke burze.


Račun Uljanika bio je blokiran od početka prošlog tjedna, odnosno od 3. rujna poslijepodne. Deblokada računa Uljanika važna je i za isplatu plaća radnicima, koja je krenula danas.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



Nakon sastanka premijer je izjavio: “Danas smo posjetili Uljanik uoči sjednice Vlade i razmotrili aktualnu situaciju u grupi koja je, kao što znate zapala u teškoće.


Podsjetili smo na važnu ulogu Vlade koja je u siječnju dala jamstva. Taj novac omogućio je funkcioniranje brodogradilišta i u Puli i u Rijeci.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



Obaveza uprave je bila plan restrukturiranja i strateški partner. Podsjećam i plan restrukturiranja i strateški partner bili su izbor uprave, rekao je Plenković.


Dodao je da se čeka odluka Bruxellesa i da plan zahtjeva doradu da bi bio prihvatljiv. 


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Kako neslužbeno doznajemo, na sjednici Vlade koja počinje u 13.30 po prvi puta sa relevantnim podacima istupit će direktor Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod Siniša Ostojić, koji je od Vlade bio zadužen za kontrolu procesa restrukturiranja u trima brodogradilištima: splitskom, trogirskom i 3. maju.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Premijer Andrej Plenković izjavio u četvrtak, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Pazina, da će na sjednici Vlade u Puli pokušati pronaći rješenja koja će dovesti do restrukturiranja brodogradilišta Uljanik i 3.maj, te najavio da danas radnicima brodogradilišta kreće isplata plaća za kolovoz, prenosi Hina.


Plenković je istaknuo kako je Vlada već pomogla brodogradilištima određenim potezima.


»Mislimo da je najvažnije da svi dobro shvate, osobito radnici, da je jamstvo od 716 milijuna kuna u siječnju omogućilo funkcioniranje Uljanika i 3. maja praktički prvih pola godine«, kazao je Plenković,


Danas kreće isplata plaće za kolovoz, najavio je premijer i naglasio da je cilj dolaska Vlade u Pulu da Uljanik, s europskim i našim propisima, u budućnosti posluje »na zdravim temeljima i tržišnim načelima, jer onako kako je bilo do sada nije bilo dobro«.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



»Zato ćemo razgovarati s Upravom, radnicima i sindikatima, te čelnicima lokalne samouprave i potražiti rješenje koje će dovesti do restrukturiranja koje će omogućiti održivost funkcioniranja Uljanika«, naglasio je.


Na sjednici će se Vladi pridružiti i stručnjaci iz Hrvatske brodogradnje Jadranbrod d.d. koji će »široj javnosti i svima nama pokazati prezentaciju o stanju u hrvatskoj brodogradnji, da svi skupa shvatimo kontekst, i na temelju toga tražimo s Europskom komisijom rješenja za održavanjem radnih mjesta i proizvodnje«.


Što sve premijer danas radi u Istri


Hrvatska Vlada u četvrtak boravi u Istarskoj županiji te će u Puli održati sjednicu na kojoj će, uz izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u samome gradu i Županiji, biti podneseno i izvješće o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji, a u povodu problema s Uljanik grupom čije će pulskog brodogradilište premijer Andrej Plenković i posjetiti prije same sjednice, piše Hina.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Boravak u Istarskoj županiji premijer i ministri počinju posjetom Pazinu, gdje će sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu 75. obljetnice Pazinske odluke o sjedinjenju Istre s domovinskom Hrvatskom.


Premijer Plenković nakon toga će posjetiti brodogradilište Uljanik, koje je u problemima i za koje se, kao i za cijelu Uljanik grupu, traži rješenje putem restrukturiranja i strateškog partnera. Plenković će se sastati i s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Slijedi Vladina sjednica na čijem je dnevnom redu i 25 točaka koje se odnose na projekte vezane uz Grad Pulu i Istarsku županiju.


Među njima su zaključak o iskazivanju namjere za darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan-Lisignano, odluka o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta »Veliki Brijun« kao i nekoliko zaključaka vezanih uz građenje, održavanje i rekonstrukciju prometne infrastrukture.


Na dnevnom je redu i odluka o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju više projekata – bivšeg vojnog kompleksa »Muzil«, lokaliteta »Hidrobaza« te uvale »Saccorgiana«.Od Vlade će više gradova i općina u Istarskoj županiji na dar dobiti nekretnine za različite projekte od javnog interesa.

Grbin zatražio od ministra Horvata pojašnjenje o isplati srpanjske plaće


SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u četvrtak je uoči sjednice Vlade u Puli atražio pojašnjenje ministra gospodarstva Darka Horvata je li točna njegova tvrdnja kako su prilikom isplate plaća radnicima Uljanika za srpanj već u tom trenutku neki računi poduzeća, koji su u sastavu Uljanika, bili blokirani, piše Hina.



»Ako su u trenutku isplata plaća računi jednog ili više poduzeća u sastavu Uljanika bili blokirani, onda se u predmetnom slučaju radi o kaznenom djelu iz članka 250 kaznenog Zakona pogodovanje vjerovnika. Jako je bitno da dobijemo odgovor na to pitanje jer se to ne bi smjelo ponoviti u slučaju isplate plaća za kolovoz koja bi po zakonu trebala uslijediti barem do subote«, kazao je Grbin na konferenciji za novinare ispred pulske Gradske palače.Postavio je pitanje Vladi i koji je plan B za rješavanje situacije u Uljaniku.

»Mi nismo čuli konkretno niti koji je plan A, no sada se sve više čini da je plan B loš, da je to plan o čemu se ne želi razgovarati«, ustvrdio je Grbin.


Po njegovim riječima u Hrvatskoj je na snazi zakon o osiguranju potraživanju radnika, koji je napisan upravo kako bi se osiguralo da kada poduzeća dospiju u teškoće slične onima u kakvim je danas Uljanik Grupa, radnici dobiju barem dio svojih prava.


»Sukladno odredbama tog zakona Vlada do kraja ove godine, ukoliko se blokada nastavi, mora osigurati sredstva za isplatu tri minimalne plaće svim radnicima zaposleni u Uljanik Grupu. Radi se u ovom slučaju o iznosu koji iznosi najmanje 50 milijuna kuna te stoga pitam Vladu – da li su ta sredstva osigurana u proračunu i da li će se, ako do toga dođe, sukladno zakonu osigurati da plaća bude isplaćena putem financijske agencije«, rekao je Grbin. Ustvrdio je kako se u ovom slučaju ne radi o politiziranju.


Grbin: IDS odgovaran za situaciju u Uljaniku


Odgovarajući na pitanje novinara Peđa Grbin je poručio kako je IDS odgovaran za situaciju u Uljaniku


»Svi znamo tko je izašao u javnost s idejom gašenja Uljanika u centru Pule. Odgovornost IDS-a je velika, mogu oni pričati što god hoće, no svi znamo tko je utjecao na izbor ove uprave koja je Uljanik dovela u ovu situaciju«, zaključio je Grbin.SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović na konferenciji za novinare ispred Gradske palaće, izrazio je negodovanje što je Vlada sazvala ovu sjednicu u Puli, pritom, kako je ustvrdio, radeći selekciju saborskih zastupnika. Smatra neprihvatljivim da na sjednicu na kojoj će se raspravljati i o sudbini 3. maja nisu pozvani zastupnici iz Rijeke.

»Sve to stvara jednu dilemu da li se u ovom slučaju radi o premijerovoj načinu prodavanja PR magle a ne o konkretnom rješavanju problema« – poručio je Jovanović, piše Hina.


Miletić: Vlada bi trebala znati što joj brodogradnja znači za gospodarstvo


Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak ujutro je u pisanoj izjavi za medije uoči sjednice Vlade u Puli, naveo kako od Vlade danas očekuje konkretan odgovor na tri pitanja – što će biti s Uljanikom za godinu dana, što će biti s brodogradnjom u Hrvatskoj i ‘zašto tvrtke u Istri imaju drugačiji tretman od tvrtki u ostatku Hrvatske’.


»Vlada bi trebala znati što joj brodogradnja znači za gospodarstvo i trebala bi biti elementarno informirana o modelima koji su joj na raspolaganju da tu stratešku granu održi i da joj neki zamah«, naveo je Miletić u pisanoj izjavi, dodavši kako za to »već postoje dokazano uspješni mehanizmi u Europi«.


Što se pak tiče Uljanika, od Vlade koja je, kako je rekao, »najveći pojedinačni vlasnik ovog brodogradilišta«, očekuje da prekine neizvjesnost Uljanikovaca.


»Neprestano se saniraju tvrtke koje nemaju realnu perspektivu, kupuje se socijalni mir diljem Hrvatske, a za istarsku tvrtku se jedva namaknulo za dvije plaće. I to tek nakon što su radnici gurnuti u štrajk zbog kojeg je Uljanik izgubio već ugovorene narudžbe«, ustvrdio je predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Miletić.


»Radnicima, a i gradu Puli čiji rast i razvoj velikim dijelom ovisi o Uljaniku«, kaže Miletić, »Vlada je dužna reći kako namjerava osigurati plaće za iduće razdoblje te ima li viziju održivosti Uljanika«.


Osim toga, dodao je, od Vlade očekuje da poštuje jasan i nedvosmislen stav najviših predstavničkih tijela Istarske županije i Grada Pule, koji u nedavno potpisanoj Deklaraciji o Uljaniku zahtijevaju zadržavanje brodogradilišta Uljanika.


Istarski župan Valter Flego također je kazao kako očekuje odgovor na pitanje što će biti s brodogradnjom za 30, 60 ili 90 dana, te poručio kako očekuje dugoročno plan za opstojnost Uljanika.


»Nedvosmisleno i jasno, naš je stav zadržati brodogradnju i radna mjesta«, naglasio je Flego i dodao kako od Vlade očekuje da stvori okvir za održivu brodogradnju koja će jamčiti održivost Uljanika, očuvanje radnih mjesta, tehničkih škola i fakulteta, izvoza i proizvodnje.