"Krunski dokaz"

DOZVOLE IPAK NIJE BILO Plenkovićeva Vlada nije baš najbolje razumjela američke uvjete oko Baraka

Dražen Ciglenečki

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iako je objavljeni dokument trebao biti dokaz da ne postoji nikakva odgovornost hrvatskih vlasti, više oporbenih političara osporilo je ovakvo tumačenje dokumenta, ocjenjujući da je iz njega jasno upravo suprotno, da Amerikanci nisu dali odobrenje za prodaju 12 Baraka

ZAGREB Sve je izvjesnije da u Vladi Andreja Plenkovića jednostavno nisu u potpunosti razumjeli što su im Amerikanci govorili o uvjetima pod kojima će Izrael moći prodati svoje zrakoplove F-16 C/D Barak. Proizlazi to i iz dokumenta koji su iz Vlade ili Ministarstva obrane plasirali u Večernji list, a koji bi trebao poslužiti kao krunski dokaz da ne postoji nikakva odgovornost hrvatskih vlasti jer da su se SAD prvo složile s ovim poslom da bi kasnije promijenile stav. No, u tom dopisu State Departmenta Izraelcima iz rujna 2017. navodi se samo da je to suglasnost za »privremeni prijenos tehničkih podataka za F-16 C/D za eventualnu buduću prodaju«. Ujedno se hrvatskoj Vladi odobrava »zajednička vizualna inspekcija zrakoplova kao dio pregovora između Izraela i Hrvatske«. Trajan prijenos, ističe se, morat će biti posebno zatražen. Riječ je o dokumentu koji je u ponedjeljak objavio i Index.hr, ali su u Večernjem listu, odnosno u Banskim dvorima, vjerovali da je ključna njegova druga stranica. Ona nije objavljena na spomenutom portalu, a sadrži tehničke specifikacije Baraka. Iz njih su Večernji list i Vlada izvukli zaključak da su ovim dokumentom SAD potvrdile da se neće protiviti prodaji baš tih zrakoplova, dakle zajedno s nadograđenom izraelskom tehnologijom, Hrvatskoj.

Sitna slova




Jučer je više oporbenih političara osporilo ovakvo tumačenje tog dokumenta, ocjenjujući da je iz njega jasno upravo suprotno, da Amerikanci nisu na početku hrvatskog postupka nabave borbenih zrakoplova dali odobrenje za prodaju 12 Baraka. No, taj je papir ministar Damir Krstičević, kao argument da je s američkim dopuštenjem sve u redu, svojedobno prezentirao i članovima saborskog Odbora za obranu, što je jučer otkrio i predsjednik tog tijela, SDP-ovac Igor Dragovan. Nitko od oporbenih zastupnika nije tada oponirao Krstičeviću. Upitno je, naravno, jesu li oni bili u prilici temeljito se upoznati s tim dokumentom. Ali, činjenica je da parlamentarna opozicija danas optužuje Vladu da laže da su imali potvrdu da će SAD odobriti nabavu izraelskih zrakoplova, a SDP je zbog toga podnio i interpelaciju.


Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić čudila se jučer što je Večernji list uopće izašao s ovim dokumentom.– On je samo dodatni dokaz da dozvole za prodaju nije bilo. Vjerojatno su se nadali da su slova na dokumentima dovoljno sitna i da ga, jer je na engleskom, nitko to neće razumjeti. To je, naravno, apsurdno – izjavila je saborska zastupnica GLAS-a.

Okretanje budućnosti


Premijer Andrej Plenković i ministar Damir Krstičević kao da su i sami u međuvremenu shvatili da taj papir nije ono kako ga se predstavilo. Jučer su ga obojica izbjegli komentirati, nisu htjeli optužiti Amerikance za prevrtljivost i apelirali su na okretanje budućnosti. – Imali smo dobre namjere ojačati hrvatsko vojno zrakoplovstvo i da to bude financijski održivo. Objasnit ćemo u Saboru zašto se to nije dogodilo. Naši odnosi sa Sjedinjenim Državama ostaju dobri, isto tako i s Izraelom. To je bilo tako kako je, moramo dalje – rekao je novinarima Plenković.Krstičević se žalio da »nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion«. – Gledali smo kako su druge države napravile, stavit ćemo sve u saborsku raspravu. Jako je puno dokumenata, izazova, problema. Fokusiran na jačanje hrvatske vojske. Fokusiran sam na cijeli proces – bio je ministrov odgovor na novinarsko pitanje o dokumentu iz Večernjeg lista. Kazao je da je izraelska ponuda imala sve papire, »uključujući i onaj da smiju nuditi avione«. No, Izrael, pojasnio je, »imao obvezu ishoditi konačni dokument«, što je izostalo. HDZ-ovac Miroslav Tuđman smatra da je sve propalo zbog »odnosa Izraela i Amerike«, ali i da je »presudio ekonomski interes proizvođača F-16«. Dragovan se, pak, jučer držao više kao neutralni promatrač. Premda je njegova stranka poslala u proceduru interpelaciju, on se odbijao izjasniti o odgovornosti Vlade.