DJECO, USTAJTE! Plenković podržava da radni tjedan u školama počinje intoniranjem himne

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Priču o uvođenju himni u škole aktualizirao je u broju od petka Večernji list nakon što je u Francuskoj uveden zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obveza isticanja zastava Francuske i EU, riječi himne i moto "sloboda, jednakost, bratstvo" u svim učionicama.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković danas je izjavio da bi, što se njega tiče, svaki radni tjedan u školama mogao započeti intoniranjem hrvatske himne.


“Držim da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav.


Što se mene tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne”, poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković na upit Hine.




Priču o uvođenju himni u škole aktualizirao je u broju od petka Večernji list nakon što je u Francuskoj uveden zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obveza isticanja zastava Francuske i EU, riječi himne i moto “sloboda, jednakost, bratstvo” u svim učionicama.


Resorno Ministarstva znanosti i obrazovanja Večernjem listu je odgovorilo da su sukladno Zakonu o grbu, zastavi i himni, u svim učionicama istaknuti državni grb, a na školskim ustanovama i zastava.


“Prvoga dana nastave u svim školama održavaju se priredbe za učenike prvih razreda na kojima se izvodi i himna RH, a istaknuta je i zastava”, kažu u ministarstvu.


No, dodaju da “samo isticanje simbola neće pridonijeti jačanju domoljublja, već je potrebno kroz odgoj i obrazovanje kod učenika poticati razvoj pozitivnih vrijednosti među kojima su svakako i one vezane uz nacionalni i kulturni identitet”.


Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac Večernjem je izjavio da je Hrvatskoj potrebno jačanje ustavnog patriotizma i to kako hrvatskih tako i europskih ustavnih vrijednosti i normi.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je da je u škole potrebno uvesti građanski odgoj kako bismo djecu učili njihovim pravima i odgovornostima u društvu te kritičkom razmišljanju.


HNS smatra da se vlastitu zemlju voli najprije očuvanjem okoliša, poštovanjem zakona, plaćanjem poreza, solidarnošću prema drugim generacijama, tolerancijom prema drugom i drugačijem, marljivim radom, pristojnošću, znanjem i idejama, a tek onda isticanjem simbola.


Predsjednik IDS-a Bors Miletić za Večernji je kazao da će uvijek podržati zdravi patriotizam, ali smatra da je nacionalizam na ovim prostorima već donio puno zla i da to nije pravi put za Hrvatsku.


Čelnik Mosta Božo Petrov jedini podržava prijedlog: “Grb, zastava i himna Republike Hrvatske trebali bi biti istaknuti u učionicama i u javnim prostorima. Time se iskazuje poštovanje prema ljudima koji su našu domovinu stvarali i gradi pozitivan odnos prema njoj”, piše Večernji list.