Brojni sastanci

DETALJI POSJETA Otkrivamo s kime će se sve Vučić sastati u dva dana i o kojim će se temama razgovarati

Tihomir Ponoš

Reuters

Reuters

Prosvjed najavljuje Udruga udovica branitelja, a podržat će ga HVIDR-a



ZAGREB Dvodnevni službeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj bit će bogat sastancima, a neće se odvijati samo u Zagrebu. Kako saznajemo iz izvora bliskih Uredu predsjednice Republike, Vučićev službeni posjet u ponedjeljak će započeti sastankom s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, potom će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a oboje predsjednika bit će i na gospodarskom forumu. Program prvoga dana trebao bi završiti susretom s mladima iz srpske zajednice. Drugoga dana Vučić će posjetiti srpsku zajednicu u Vrginmostu, a nakon toga će u Zagrebu prisustvovati velikoj skupštini SNV-a na koju je pozvan i hrvatski državni vrh.


Razgovori o suradnji


Tri su grupe tema o kojima će se razgovarati. Prva je nešto što bi se moglo nazvati košarom otvorenih pitanja nastalih raspadom i načinom raspada Jugoslavije. Prva tema u tome sklopu je pitanje nestalih i, kako doznajemo, u tome je već postignut pomak, makar u komunikaciji i dinamici sastanaka. Hrvatska navodi da je na popisu nestalih 1.945 njenih državljana, i hrvatske i srpske i drugih manjinskih nacionalnosti, a na popisu nestalih je i 150 državljana Srbije. Razgovarat će se i o pitanju statusa manjina, a u izaslanstva su uključeni Milorad Pupovac s hrvatske te predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov sa srpske strane. Jedna od tema bit će zastupljenost Hrvata u Narodnoj skupštini Srbije. Raspravljat će se i o pitanju granice, povratu kulturnog blaga, sukcesiji, pravosudnoj suradnji, posebno u procesuiranju ratnih zločina.


Doznajemo da je posjet pripreman u uskoj koordinaciji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, te uredima predsjednice Republike i predsjednika Vlade i Sabora. Kako doznajemo, pitanje ratne odštete koje je premijer Andrej Plenković aktualizirao posljednjih dana nije navedeno u pripremnim materijalima. Druga tema je ekonomija i na forumu će sudjelovati tridesetak tvrtki, po petnaestak s obje strane. Treća tema je stabilnost i napredak zemalja jugoistočne Europe, a osim o europskim integracijama, bit će riječi i o suradnji u pitanju migracija, sigurnosti, prirodnih katastrofa. Predsjednika Srbije u Zagrebu će dočekati prosvjed. Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić najavila je prosvjed za ponedjeljak u deset sati na Trgu sv. Marka. Bartolić je na koferenciji za novinare izjavila da je naziv prosvjeda »Istinom do budućnosti«, a smatra da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje problema.

Prosvjed udovica


– Radi se o notornom četničkom zločincu, koji ni danas, u umivenoj formi, ne odustaje od velikosrpskih ideja. Radi se o nepresuđenom, nelustriranom i nepokajanom agresoru, koji je u vrijeme Domovinskog rata s oružjem u ruci kružio Lijepom Našom, huškao na ubojstva, na progone, na komadanje i otimanje hrvatskog teritorija – rekla je Bartolić, podsjetivši na Vučićev govor u Glini 1995. godine koji će biti pušten na prosvjedu. Bartolić je ustvrdila da je dijalog nužan i neizbježan, a rješavanje nagomilanih problema potrebno i iznimno važno, ali »ne treba pristati da zločinci i neprijatelji našeg naroda i države ponovno vršljaju po njoj i dolaze bez pokajanja i isprike, k tome čak i s počastima«. Taj će prosvjed podržati HVIDR-a, izjavio je predsjednik te udruge i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić.– HVIDR-a je uvijek bila uz naše roditelje, i obitelji poginulih, nestalih i zatočenih pa će i u ovom trenutku izraziti negodovanje zbog dosadašnjeg nečinjenja srpskih vlasti i Vučića jer ona mjerila i kriteriji koji su građeni kao posebna mjerila i kriteriji u pretpristupnim pregovorima Srbije EU-u nisu ispunjeni – kazao je Đakić.