Glavna skupština Uljanika

Cirkus zvani Uljanik: Skupština je doživjela potpuni fijasko. Brodogradilište pred propašću

Orjana Antešić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Jedini način da Uljanik dobije novi Nadzorni odbor, jest da Trgovački sud u Pazinu, uz Kapuralina, imenuje još dva člana, što bi trebao učiniti u najkraćem mogućem roku. 



PULA – Cirkus zvan Uljanik i njegova Glavna skupština trajao je jučer cijeli dan u Puli, u dvorani Doma hrvatskih branitelja. Ništa se od ove Skupštine de facto nije očekivalo, osim izbora novog Nadzornog odbora koji bi onda smijenio postojeću Upravu i postavio nove ljude na čelo Uljanika da pokušaju naći izlaz iz ove agonije i pat-pozicije zbog koje su pulsko i riječko brodogradilište jednom nogom već u ponoru potpune propasti.


Međutim, novih pet članova Nadzornog odbora nije se uspjelo izabrati jer su predstavnici državnih fondova i agencija, zajedno sa Adris grupom i još nekim pojedinačnim dioničarima, cijelo vrijeme bili suzdržani kod glasovanja. Kod svakog kandidata, a takvih je bilo čak trinaest, niti jedan nije mogao dobiti potrebnu većinu prisutnih dioničara jer je oko 40 posto glasova uvijek bilo suzdržano.


Jedini koji je »probio« prag od 50 posto glasova jest kandidat Nenad Kapuralin, inženjer i zaposlenik pulskog brodogradilišta, no nije jasno je li riječ tek o »statističkog pogrešci« koja se, eto, slučajno potkrala, pogotovo nakon sati i sati krajnje zamorne procedure glasanja za članove Nadzornog odbora Uljanika. Atmosfera je u kasnim večernjim satima prije nalikovala filmu »Beskrajan dan« nego skupštini dioničara.


Jedini način da Uljanik dobije novi Nadzorni odbor, jest da Trgovački sud u Pazinu, uz Kapuralina, imenuje još dva člana, što bi trebao učiniti u najkraćem mogućem roku. Nakon što je postalo jasno da nijedan njihov kandidat neće dobiti potrebnu većinu glasova, zapravo da neće dobiti nitko osim Kapuralina, jer se kontinuirano pojavljivala »špranca« od tridesetak, 40 posto suzdržanih glasova, predstavnici Stožera za obranu Uljanika i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac napustili su Skupštinu, ali nisu uspjeli »srušiti« kvorum. Ogorčenje »stožeraša« i čelnika Jadranskog sindikata bilo je ogromno.

– Ovo je sramota i bezobraština bez premca. Baš rade budale od nas. Tražili smo od Ministarstva gospodarstva da država predloži svoje kandidate u Nadzorni odbor, bili smo spremni povući svoj prijedlog i podržati njihove kandidate samo da se konačno otvori nekakav pomak ka razrješenju ove agonije, revoltirano je poručio na odlasku sa Skupštine Samir Hadžić iz Stožera za obranu Uljanika.