Centar za mirovne studije: Hrvatska je ponovno upletena u sumnjivu trgovinu oružjem

Hina

Gordan BOSANAC / Foto Darko JELINEK

Gordan BOSANAC / Foto Darko JELINEK

»To se sve događa u trenutku kada je Hrvatska raspisala i javni natječaj za nabavu borbenih aviona te se nameće pitanje je li korištenje Zračne luke Rijeka dio paketa nabave borbenih aviona, odnosno zna li se već tko je pobijedio na natječaju«, piše CMS



ZAGREB Centar za mirovne studije (CMS) u srijedu je ustvrdio, u povodu informacije da je preko riječke zračne luke na Krku pružana podrška transportu američkog oružja, navodno u Siriju, da je Hrvatska ponovno upletena u sumnjive trgovine oružjem što, ističe Centar, dugoročno narušava ugled i stvara percepciju da je Hrvatska »zemlja vojne krajine u Europskoj uniji«.


Portal Balkan Insight u utorak je objavio da je Krk postao »neslužbena, ali važna logistička baza Pentagona za pošiljku oružja na Bliski istok, što vjerojatno uključuje i oružje za sirijske ustanike«.


Zna li se već tko će pobijediti na natječaju za borbene zrakoplove


Portal tvrdi da je od travnja identificirano deset letova Pentagonovih prijevoznika između Rijeke i američke vojne baze u Kataru, a zadnji među njima 25. rujna.




Transformacija Zračne luke Rijeka u tranzitnu točku za američko oružje dogodilo se nakon što su Sjedinjene Države to prestale činiti preko vojnih baza u Njemačkoj, tvrdi Balkan Insight.


CMS piše kako posebno zabrinjava to što je riječka zračna luka preuzela tu ulogu nakon što je Njemačka »zbog upitnosti zakonitosti ovih transfera oružja, odbila gostoprimstvo američkim avio-transporterima i zabranila njihovo slijetanje na teritorij Njemačke, dok Hrvatska očito nije imala nikakav problem ugostiti te avione«.


»To se sve događa u trenutku kada je Hrvatska raspisala i javni natječaj za nabavu borbenih aviona te se nameće pitanje je li korištenje Zračne luke Rijeka dio paketa nabave borbenih aviona, odnosno zna li se već tko je pobijedio na natječaju«, piše CMS.


Prema pisanju Balkanske mreže istraživačkog izvještavanja (BIRN), koja vodi portal Balkan Insight, Pentagon je u prosincu 2016. odlučio prestati prevoziti oružje preko Njemačke jer je Berlin postao »veoma osjetljiv« oko tog pitanja.


CMS podsjeća da je još u lipnju upozorio nadležne institucije da je Hrvatska prilikom izvoza oružja u Saudijsku Arabiju prekršila UN Konvenciju o trgovini oružjem. »Niti jedna institucija nije se o tome oglasila.


Nadležni saborski odbori (Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbor za obranu) zaduženi za nadzor rada MORH-a također ne reagiraju na upozorenja o povredi međunarodnog prava«, navode.


Ne vidi se ni suprotstavljanje iracionalnom trošenju proračunskih sredstava za nabavu borbenih zrakoplova, dodaje CMS, dok istovremeno imamo jedva funkcionalan sustav civilne zaštite, jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u EU, zdravstveni sustav na rubu kolapsa i škole kojima prokišnjavaju krovovi.


»Konačno, uplitanje Hrvatske u sumnjive međunarodne trgovine oružjem dugoročno narušava ugled RH i čini od nas percepciju zemlje vojne krajine u Europskoj uniji«, zaključuje CMS.


Krstičević i Nekić: Sve po međunarodnim sporazumima i zakonima


U izjavi novinarima u MORH-u potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da se hrvatska infrastruktura koristi »po svim međunarodnim sporazumima i programima«, a Ivica Nekić, predsjednik državne Agencije Alan koja je, između ostalog, zadužena za uvoz i izvoz hrvatskog naoružanja, poručio je u pogledu spornih letova da je riječ o normalnom poslovanju, pogotovo zbog toga što je Hrvatska smještena na svim prometnim koridorima.


»Uvjeravam vas da te robe putuju po svim hrvatskim i međunarodnim zakonima, imaju sve dozvole, idu tamo gdje po međunarodnim zakonima smiju ići«, rekao je Nekić novinarima u MORH-u.


Odbio je navode da je riječ o pošiljkama Siriji, ustvrdivši kako su te tvrdnje neutemeljene i ne stoje. »Ne samo Amerikanci, svi naši NATO partneri, a i zemlje koje nisu u tom savezu, voze kroz Hrvatsku, a to se događalo i prije«, kazao je.


»Sve što se radi, radi se po zakonu, a sve pretpostavke koje se mogu pročitati ne stoje«, poručio je Nekić.