Ministasrtvo turizma

Cappelli najavio smanjenje parafiskalnih nameta ugostiteljima

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ



 ZAGREB Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u četvrtak kako će i dalje raditi na tome da olakša rad ugostiteljima i najavio smanjenje parafiskalnih nameta, kojih je trenutačno više od 200. To je Cappelli kazao odgovarajući na novinarsko pitanje uoči sjednice Vlade hoće li se smiriti bunt ugostitelja, koji su nezadovoljni zbog predloženog povećanja PDV-a na njihove usluge s 13 na 25 posto.


»Ne znam da li će se smiriti. Mi ćemo i dalje raditi na svim mogućnostima, poput smanjenja parafiskalnih nameta, kojih je preko 200, da im olakšamo rad«, rekao je Cappelli.. Na pitanje je li današnja odluka Vlade da se ugostiteljima produlji rok da mogu u bespravno sagrađenim objektima poslovati do 2020. kompenzacija za to što su slabo proši u poreznoj reformi, Cappelli je kazao da je Vladi u interesu da ti ugostitelji nastave raditi.


»To je jedna od stvari zahvaljujući kojoj će moći nastaviti rad, jer bi inače s 31. prosincem morali zabraniti rad u takvim objektima. Nama je u interesu da oni nastave sa radom, da uredno mogu plaćati sve svoje obveze, a naročito je to bitno za velik broj kapaciteta koji su u obiteljskom smještaju, a koji inače praktično ne bi dalje mogli raditi«, kazao je Cappelli. Kazao je i kako ne zna točno koliko je takvih kapaciteta, ali da će se to vidjeti ovih dana po zahtjevima koji su predati. »Ali od dana kada smo omogućili da se u takvim objektima može iznajmljivati, u obiteljskom smještaju smo dobili dodatni kapacitet, što je vidljivo i po broju noćenja. U obiteljskom smještaju u ovom trenutku imamo daleko veći broj kapaciteta nego prije godinu dana. A registracijom svih tih objekata sprječava se rad u sivoj zoni, što je vrlo bitno«, kazao je Cappelli.




Prijedlogom izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, predlaže se produženje roka važenja privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u objektima za koje se vodi postupak legalizacije, odnosno u objektima za koje stvarno stanje nije usklađeno sa stanjem u zemljišnim knjigama do kraja 2020. godine. Takvih je privremenih rješenja izdano više od 7.000, a od tog broja trajnih je rješenja doneseno u tek 600-tinjak slučajeva, odnosno svega 8,5 posto.