Istraživanje

CROBAROMETAR Predsjednicu na koncu godine podupire većina, ali potpora joj pada

P. N.

Predsjednica je i dalje najpopularnija i o njoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika, dok negativan ima njih 33 posto. No, u 5 mjeseci izgubila je 5 postotnih poena potpore.



U drugom dijelu redovnog mjesečnog istraživanja Crobarometar, Dnevnik Nove TV otkriva tko su, na kraju godine, najpopularniji a tko najnepopularniji političari te kako njihov rejting stoji među biračima četiri najveće stranke.


PREDSJEDNICU PODUPIRE VEĆINA, ALI…


Predsjednicu podupire 51 posto ispitanika, a ne podupire njih 42 posto. O njezinu radu nema stav 7 posto građana. Rad Predsjednice u prosincu 2013. podupiralo je 65 posto birača, njih 28 nije, a 7 posto nije znalo.


TKO SU NAJPOPULARNIJI, A TKO NAJNEPOPULARNIJI POLITIČARI?


Predsjednica je i dalje najpopularnija i o njoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika, dok negativan ima njih 33 posto. No, u 5 mjeseci izgubila je 5 postotnih poena potpore. Za usporedbu, njezin prethodnik Ivo Josipović u prosincu 2013 imao je potporu 74 posto ispitanika.




Ivan Vilibor Sinčić može računati na potporu 48 posto ispitanika, dok negativan dojam o njemu ima 41 posto ispitanika.


Milan Bandić godinu završava s potporom 43 posto ispitanika, a negativan dojam o njemu ima njih 49 posto.


Božo Petrov u prosincu može računati na potporu 39 posto ispitanika, a negativan dojam o njemu ima 50 posto ispitanika.


Andrej Plenković uživa pozitivan dojam 38 posto ispitanika, a negativan dojam ima njih 56 posto.


I na kraju, o Davoru Bernardiću pozitivan dojam ima 24 posto ispitanika, a negativan njih 60 posto.


TKO SU NAJPOPULARNIJI POLITIČARI U 4 VODEĆE STRANKE?


Kod HDZ-a redoslijed već godinu dana isti. Kolinda grabar Kitarović prva je s 90 posto potpore, Andrej Plenković s 83, a Milan Bandić s 67 posto.


Kod SDP-a ponovno vodi Anka Mrak Taritaš s 67 posto, potom Silvano Hrelja sa 60 posto, nakon njega slijedi Krešo Beljak s 54 posto potpore, a četvrto mjesto s jednakom potporom od 53 posto dijele Davor Bernardić i Mirando Mrsić.


Živi zid ima samo jednog lidera, Ivana Sinčića, s 92 posto potpore, potom je tu Predsjednica s 49 posto i Anka Mrak Taritaš sa 43 posto.


Kod MOSTA nema iznenađenja. Božo Petrov može računati na 77 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam. Potom slijedi Predsjednica sa 56 posto i na kraju Ivan Vilibor Sinčić s 42 posto.


NAPOMENA


Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 982 punoljetna građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.