Istraživanje provedeno u siječnju

CROBAROMETAR HDZ ulazi u 2019. dvostruko jači od SDP-a i Živog zida

P. N.

Foto Nova TV

Foto Nova TV

Stranka trenutno uživa potporu od 28,8 posto potpore birača te im je rejting od kolovoza približno isti. SDP tako 2019. godinu počinje s potporom od 14,3 posto, što je najlošiji rezultat stranke u posljednjih 15 godina, a Živi zid s 13,8 posto



 


Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV, Crobarometar, pokazuje kakvo je stanje na političkoj sceni na početku 2019. godine – kakav je omjer snaga stranaka, kako građani podupiru Vladine politike, vjeruju li u njezin opstanak te smatraju li da Hrvatska ide u dobrom ili pogrešnom smjeru.


 




 


Hrvatska demokratska zajednica u 2019. ulazi jača nego SDP i Živi zid zajedno. Stranka trenutno uživa potporu od 28,8 posto potpore birača te im je rejting od kolovoza približno isti. HDZ od kolovoza 2018. ima približno isti rejting popularnosti među biračima.


 


I SDP i Živi zid upola su slabiji od HDZ-a. Sada su te dvije stranke zamijenile mjesta, ali i izgubile potporu birača. Živi zid izgubio je nešto više pa je sada na trećem mjestu, ali je i dalje sve unutar statističke pogreške.


SDP tako 2019. godinu počinje s potporom od 14,3 posto, što je najlošiji rezultat stranke u posljednjih 15 godina, a Živi zid s 13,8 posto. Most je i ovoga mjeseca četvrta opcija birača, i čini se, postojan s potporom od 6,8 posto.Tko su najvjerniji birači stranaka? Da na izborima glasuju samo građani stariji od 60 godina, HDZ bi mogao dobiti 42 posto potpore. Slično je i s biračima SDP-a koji u populaciji starijoj od 60 godina mogu računati na 17 posto potpore, a Živi zid je hit među biračima do 30 godina, među kojima bi dobili 23 posto potpore.

 


Stranke bez kojih nema vlasti 


Stranka Milana Bandića, iako prikuplja zastupnike, ne dobiva tako veliku potporu među biračima i godinu počinje s potporom od 4 posto. Odmah iza nalazi se HSS s 3,9 posto te HSU s 3,5 posto potpore. Stranka Pametno ovoga je mjeseca na 2,6 posto, a HNS na 1,8 posto. Neovisni za Hrvatsku su na 1,8 posto.


IDS također uživa potporu od 1,6 posto, a GLAS od 1,4 posto. Zanimljivo, kada bismo mehanički zbrajali sve stranke Amstedramske koalicije, njihov zbroj iznosi 10,4 posto potpore. No, treba vidjeti hoće li birači to udruživanje nagraditi na EU izborima. Stranka Promijenimo Hrvatsku ovu je godinu počela s potporom od 1,3 posto a HDSSB je na 1,1 posto potpore. Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 4 posto a neodlučnih je ovoga mjeseca 7,3 posto.


 


Blago raste optimizam, ali raste i potpora Vladi


Zanimljivo, ova je godina počela s blagim oporavkom optimizma. Ipak, i dalje većina građana misli da Hrvatska ide u krivom smjeru, točnije njih 69 posto. Prošlu godinu završili smo sa 73 posto pesimista.


Istodobno je godina počela s 23 posto optimista koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru, dok smo prošlu godinu završili s njih 19 posto. Ne zna njih 8 posto. Ipak, za neku ozbiljnu ocjenu da smo postali veći optimisti potrebno je nekoliko mjeseci da bismo to mogli zaključiti.  


 


Većina građana ne podupire Vladine politike i njih je 64 posto, što je za 2 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Zato 28 posto ispitanika podupire Vladine politike, a ne zna njih 8 posto.


 


Ovoga je mjeseca nikad veća potpora opstanku Vlade Andreja Plenkovića. Da će mandat odraditi do kraja misli 81 posto ispitanika, a da ćemo na izbore prije roka smatra njih 15 posto, dok ne zna njih 4 posto. Da će Vlada Andreja Plenkovića opstati do kraja mandata misli 92 posto birača HDZ-a, 88 posto birača Mosta, 76 posto birača Živog zida te 74 posto birača SDP-a.


Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 990 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.