Nove loše brojke

CRNI DANI Broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj lani je dodatno pao. Evo u kojim djelatnostima najviše

Hina

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja bila za 1 posto manja nego u 2017., što je njezin prvi pad nakon četiri godine.U 2017. je proizvodnja porasla za 1,9 posto.



Ukupan broj zaposlenih u industriji u prosincu prošle godine bio je manji za 0,9 posto u odnosu na studeni, dok je u odnosu na prosinac prethodne godine smanjen za 3,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji u prosincu u odnosu na studeni, razvrstani po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći rast zaposlenosti, za 0,7 posto, u opskrbi električnom energijom i plinom, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 0,6 posto.


Istodobno je indeks zaposlenosti najviše pao u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 3,2 posto, te u proizvodnji prehrambenih proizvoda, za 2,1 posto.




Godišnja usporedba pokazuje, pak, da je u prosincu najveći rast zaposlenosti zabilježen u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 6,1 posto, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 2,8 posto.


Najveći pad zaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je, pak, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 16,7 posto.


Ukupna proizvodnost rada u industriji u cijeloj prošloj godini porasla je 0,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju nedavno objavljeni podaci DZS-a.


Industrijska proizvodnja pala šesti mjesec zaredom


Ti podaci pokazali su i da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu pala za 6,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je već šesti mjesec zaredom kako je u silaznoj putanji.


To je najveći pad proizvodnje na godišnjoj razini od rujna 2012. godine.


U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja bila za 1 posto manja nego u 2017., što je njezin prvi pad nakon četiri godine.U 2017. je proizvodnja porasla za 1,9 posto.