Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
29. siječnja 2020.
Ispis članka: CNN Dalmaciju uvrstio u 16 najatraktivnijih obala na svijetu: Dramatični krajolik koji je senzacija! - Novi List

NoviList.hr

CNN Dalmaciju uvrstio u 16 najatraktivnijih obala na svijetu: Dramatični krajolik koji je senzacija!

Čarobno

1. kolovoz 2018 18:15

Napisao: HINA

Foto V. Karuza

 Dalmacija se u srijedu našla u izboru 16 najatraktivnijih obala svijeta, od talijanskog nacionalnog parka Cinque Terre do kanala Beagle na krajnjem jugu Čilea i Argentine, objavljenom na internetskim stranicama američke televizije CNN. 
Obalu Dalmacije američki CNN opisuje kao jedan od »najdramatičnijih« krajolika Europe.
»Jadranska obala Hrvatske po kojoj su razasuti zidinama opasani gradovi, šljunčane plaže i dobro očuvane rimske ruševine jedna je od najčarobnijih obala Europe«, piše CNN i dodaje da je »nakon raspada Jugoslavije preko noći opravdano postala senzacija« .

Uz srednjevjekovne utvrđene gradove poput Dubrovnika i rimskih ruševina poput Dioklecijanove palače u Splitu, duž obale je 78 otoka koje se može istraživati jedrilicama, jahtama ili trajektima, dok su u unutrašnjosti prirodne atrakcije poput vodopada Plitvičkih jezera, podsjeća CNN.
U izboru američke postaje našle su se obale sa šest kontinenata i tri oceana, od Australije i Namibije, preko Italije i Turske do Havaja i Aljaske.