Zastrašujuće

Brođanin Damir iznio mučno iskustvo diskriminacije: ‘Maltretiraju me samo zato jer sam gay’

Portal Novilist.hr

Foto SB Online

Foto SB Online

Odakle pravo ikome da me psihički i fizički zlostavlja kao deklariranog homoseksualca? Zar po vama to nije homofobija, nasilje prema "drugačijima"? Dokle više, pita se Damir Lasisch



SLAVONSKI BROD Redakciji portala SB Online javio se Damir Lasisch iz Slavonskog Broda, opisujući diskriminaciju i nasilje koje doživljava u svome gradu, samo zbog toga što se javno deklarirao kao homoseksualac.


Lasisch opisuje kako je u više navrata u Slavonskog Brodu doživio kako verbalno tako i fizičko maltretiranje, što je, ističe SB Online, apsolutno poražavajuće za naše društvo u cjelini, ako je Damir korektan član društva i sam po sebi nije problematičan po isto.


Seksualna aktivnost između osoba istog spola u Hrvatskoj je legalna od 1977. godine. Status istospolnih veza prvi puta je službeno priznat 2003. godine kada je na snagu stupio zakon o neregistriranom suživotu. Kao rezultat referenduma održanog 2013. godine. To je bila referendumska volja većine građana Republike Hrvatske i zakon kao takav trebamo poštivati. Nasilje u bilo kojem obliku osuđivati, pa tako i u Damirovom slučaju konkretno.




Bez obzira na situaciju koja se desila Damiru, dok god budemo neopravdano vodili brigu o tuđim životima, ovakvi nemili događaji će se i dalje dešavati. Javno apeliramo da se kao društvo prilagodimo drugima i drugačijima, jer takvi među nama jednostavno postoje, i žive, žive svoj život kako znaju i umiju. U svakom slučaju naši su sugrađani i tu su među nama, i kao takve trebamo ih prihvatiti, apelira redakcija SB Online.


U nastavku iznosimo opis Damirovih nevolja, kako ih prenosi SB Online:


‘Dakle evo događaja: Sinoć sam bio napadnut homofilije radi (nije prvi put) u jednom kafiću, ali ovaj put ne samo verbalno, već i fizički.


Sjedim za šankom, i dođe tip pored mene. Pita je l’ slobodno, pa rekoh je. I čujem ja neke likove s kojima je ranije sjedio, pitaju oni njega zašto se premjestio? Na to će on njima kako mu je tu (kraj mene) komotnije. I tako, krene on u razgovor sa mnom, i pita da li sam ja gay? Pa rekoh jesam. Deklarirani sam. Na to on meni kaže pa i ja sam, rekoh dobro. Kažem ja njemu barem smo se prepoznali.


I traži ti on konobara papirić kako bi meni zapisao njegov broj (nisam tražio broj), i vidim ja piše on nešto. I dao mi da pročitam, kad na papiru piše ako se ja ne pokupim iz kafića da će mi razbiti zube. Papir je zgužvao, otišao u WC i pustio vodu. I kažem ja konobaru što mi je napisao, itd, da bi ovaj rekao kako ja lažem, omalovažavam ga, itd. Da bi me pri odlasku iz kafića udario dva puta šakom u glavu, sa stražnje strane, dakle u predjelu malog mozga. S leđa. Bio sam šokiran. Konobari također.


Kako je kafić bio pred zatvaranjem, otišao sam kući. I usput nazvao policiju da sam fizički napadnut seksualne orijentacije radi. Bila je policija. Sutra, odnosno danas će istražiti slučaj. Jer dok je policija došla, a i ja, dok sam se vratio pred kafić, kafić se već zatvorio.


Lik je morao načuti tko sam i što sam, jer ga ranije nikada nisam vidio u životu. Ono što me iznenadilo od nekih ljudi jest, možda su donekle u pravu, ali zašto ja ne bi smio pričati o svojoj seksualnoj orijentaciji?! A zašto ne bih pričao? Dakle ja ne bih smio pričati, javno se izjasniti da sam gay?


Ispada da sam ja kriv što se javno deklariram. Odakle pravo ikome da me psihički i fizički zlostavlja kao deklariranog homoseksualca? Zar po vama to nije homofobija, nasilje prema “drugačijima”? Dokle više?’ – napisao je Damir Lasisch prema redakciji SBonline u namjeri da svoju priču podijeli s javnosti.