Zaključci analize krajem lipnja

Braniteljske mirovine neće se smanjiti razdvajanjem

Gabrijela Galić

Za umirovljene branitelje  ništa se ne mijenja / Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Za umirovljene branitelje ništa se ne mijenja / Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Iz rješenja o razdvajanju jasno se može vidjeti iznos mirovine zarađen temeljem radnog staža,  te iznos mirovine ostvaren po posebnim propisima



ZAGREB  Razdvajanje braniteljskih mirovina na dio mirovine ostvaren temeljem posebnih propisa te dio mirovine ostvaren prema općem propisu, odnosno temeljem ostvarenog mirovinskog staža, kreće s prvim danom srpnja, sa stanjem na 30. lipnja.


Rješenja na adrese 73 tisuće branitelja stići će do konca kolovoza. Iako su te mirovine trebale biti razdvojene s prvim danom ove godine zajedno s ostalih 80.312 mirovina po posebnim propisima, do odgode je došlo zbog pobune branitelja, odnosno njihove bojazni da će im razdvajanjem mirovinska primanja biti umanjena.


Nakon pritisaka branitelja, resorno ministarstvo rada i mirovinskog sustava odgodilo je postupak razdvajanja, a temeljem zaključka saborskog Odbora za ratne veterane osnovano je i Povjerenstvo za analizu rješenja o razdvajanju mirovina branitelja u kojem se osim predstavnika Odbora za ratne veterane nalaze i predstavnici braniteljskih udruga, ministarstva rada i mirovinske skrbi te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.




– Naš je posao bio da utvrdimo da se mirovine razdvajanjem neće smanjiti, niti će se smanjiti kreditna sposobnost korisnika mirovine – veli Franko Vidović, SDP-ov zastupnik i predsjednik Povjerenstva za analizu rješenja o razdvajanju mirovina, dodajući kako su se netočnima pokazale glasine koje su kolale među braniteljima.


Ističe on i kako Vlada brine za branitelje te da je jedino proračun njihova resornog ministarstva rastao, a jedina restrikcija prema braniteljima bilo je snižavanje mirovina iznad pet tisuća kuna za 10 posto, pri čemu su određene kategorije braniteljskih mirovina bile izuzete. Vidović naglašava i kako više od 30 tisuća branitelja prima mirovinu nižu od tri tisuće kuna.


No, Povjerenstvo još nije dovršilo svoj posao, a očekuje se kako će zaključke provedene analize objaviti tijekom lipnja. Iz svega onog što su do sada prikupili i analizirali, očito je da nema potrebe za nekim daljnjim odgodama tog postupka.


Novim zakonom o mirovinskom osiguranju regulirano je razdvajanje mirovina radi potpune transparentnosti sustava financiranja mirovina. Analiza isplate do sada razdvojenih 80.312 mirovina, pokazala je da se obaveza proračuna (za dio mirovina po posebnim propisima) na mjesečnoj razini smanjuje za oko 43 milijuna kuna jer je riječ o sredstvima koja valja osigurati iz prikupljenih doprinosa.


 To ujedno znači i da se za 43 milijuna kuna mjesečno povećavaju izdvajanja za mirovine po općim propisima. Za krajnjeg korisnika, umirovljenika, ništa se pritom ne mijenja u iznosu njegove mirovine, ali iz rješenja o razdvajanju jasno se može vidjeti iznos mirovine zarađen temeljem radnog staža, odnosno uplate doprinosa te iznos mirovine po posebnim propisima.