Slučaj Savudrijske vale

Božinović: ‘Bošnjaković sutra razgovara s ribarima, Vlada je rekla da niti će ribari, niti država platiti kazne’

Hina

»Vlada je rekla da niti ribari, niti će država platiti kazne jer nema nikakvog osnova da se kažnjava nekoga zbog toga što radi ili djeluje na teritoriju Republike Hrvatske. Tako da u tom smislu, to je nonsens«, rekao je ministar Božinović na tvrdnju novinara kako se ribari žale da ih nitko iz Vlade nije kontaktirao vezano za kazne te upitan što Vlada planira učiniti, ako ne misli platiti te kazne



ZAGREB Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u srijedu da će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tijekom četvrtka razgovarati s ribarima, te podsjetio kako je Vlada rekla da niti će ribari, niti država platiti kazne jer nema nikakvog osnova da se kažnjava nekoga zbog toga što radi ili djeluje na teritoriju Republike Hrvatske, tako da je u tom smislu to nonsens.


»Vlada je rekla da niti ribari, niti će država platiti kazne jer nema nikakvog osnova da se kažnjava nekoga zbog toga što radi ili djeluje na teritoriju Republike Hrvatske. Tako da u tom smislu, to je nonsens«, rekao je ministar Božinović na tvrdnju novinara kako se ribari žale da ih nitko iz Vlade nije kontaktirao vezano za kazne te upitan što Vlada planira učiniti, ako ne misli platiti te kazne. Ministar je na pitanja odgovorio u Ministarstvu uprave, gdje je sudjelovao na konferenciji za novinare o novoj usluzi e-Novorođenče.


 Božinović je rekao da je u kontaktu s jednim od ribara bio kad je dolazio u Ministarstvo uprave i da će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tijekom sutrašnjeg dana s njima razgovarati.




»Moj kolega Bošnjaković će razgovarati sutra s njima i dopustite da su oni prva adresa s kojima će on razgovarati na tu temu«, rekao je ministar Božinović na pitanje mogu li ribari u tom sutrašnjem razgovoru s ministrom pravosuđa očekivati neku pravnu pomoć jer ako ne plate kazne neće moći preko slovenske granice.


Na pitanje jesu li otišle kazne koje je MUP uputio slovenskim ribarima te hoće li biti novih, Božinović je rekao da su te kazne sigurno otišle. »To je sigurno otišlo. Pretpostavljam da su i došle, ali to ćete pitati drugu stranu«, rekao je.


»Dakle, ono što je bitno – Hrvatska u ovoj situaciji ne želi povlačiti jednostrane poteze jer mi smatramo, sigurni smo, da se ovo pitanje ne može riješiti nikako doli dijalogom.Dijalog dviju strana je jedini način kako se može riješiti otvoreno pitanje između dviju država«, poručio je ministar Božinović.


Istaknuo je da se »Slovenija opredijelila za jednostrano postupanje koje sigurno nije doprinos ni dobrosusjedskim odnosima niti rješenju ovog pitanja«.


Radna skupina intenzivno istražuje slučaj »svastike« na Poljudu


Novinari su ministra unutarnjih poslova pitali i ima li nekih novih saznanja u vezi istrage oko »svastike« na Poljudu jer uskoro će se igrati još jedna utakmica pred praznim tribinama.


»Kao što sam nedavno javno kazao, postoji radna skupina koja se bavi intenzivno istraživanjem svih okolnosti vezanih za taj slučaj. Ravnatelj policije kada bude dobio njihovo izvješće izvijestit će mene, a onda i javnost. Taj posao je intenzivan, i u ovom trenutku, koliko mi je poznato, je jedan tim u Splitu i radi na tome«, rekao je ministar.


Ministra Božinovića novinari su zamolili i komentar skorašnjeg službenom posjetu (12. i 13. veljače) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, u koji dolazi na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


»Ja mislim da svi susreti na visokoj razini, na najvišim razinama trebaju biti dobro pripravljeni upravo iz razloga da bi donijeli do nekih konkretnih odluka, konkretnih dogovora. Tome se nadam«, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje novinara očekuje li običan protokolaran posjet ili da bi se nešto konkretno moglo i dogoditi.