Opet se bacio u politiku

Biskup Košić: Slovenska vlast još funkcionira pod znakom crvene zvijezde

Hina

Košić je predvodio svečanu misu u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa i propovijed mu je bila izrazito politički nabijena.



Sisački biskup Vlado Košić dosad se u svojim javnim nastupima bavio hrvatskom politikom, ali u subotu se prebacio i na međunarodni plan, konkretno na odnose Slovenije i Hrvatske.


Košić je predvodio svečanu misu u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa i propovijed mu je bila izrazito politički nabijena.


Bilo je tu doista svega, Košićevih tvrdnji da tek treba dokazati da je vjeroučitelj Krešimir Bagarić, koji je inače pušten iz pritvora, doista govorio učenicima da Stjepana Mesića i Vesnu Pusić treba strijeljati, njegovih standardnih obračuna s »jugokomunističko-udbaško-bezbožno-protudomoljubnim medijima u Hrvatskoj«, »sveprisutnom udbaško-jugokomunističkom elitom« i veleizdajnicima domovine, negodovanja zato što dijaspora bira u Sabor samo tri zastupnika, ali najzanimljiviji je ipak bio dio o slovensko-hrvatskom graničnom sporu.




Košić je isključivu krivicu svalio na vlasti u susjednoj državi, a »granica je tamo gdje ona jest, to narod dobro zna« i to ne može, poručio je, promijeniti nikakav arbitražni sud, »posebno takav koji se zasniva na prijevari«.


Sisački biskup pronašao je i odgovor zašto je »vladajućim slovenskim političarima očito stalo da se dobri odnosi pokvare«.


»Možda zato jer su svi iz udružene ljevice koja još funkcionira pod znakom crvene zvijezde, pod kojom je 1945. u Sloveniji pobijeno pola milijuna Hrvata«, rekao je Košić.