Stiže Palma

Bandić pozvao Arkanovog suradnika Zagrebu u goste: Pozivam vas u ime svih Zagrepčana…

P. N.

foto: arhiva NL/Reuters/Grad Jagodina

foto: arhiva NL/Reuters/Grad Jagodina

"Željka Ražnatovića Arkana se sjećam kao dobrog i poštenog čoveka, domaćina. Poslije smo sjedište stranke prebacili u Jagodinu, a na izborima 2000. godine SSJ je samostalno prešao cenzus i ušao u parlament."



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je u goste Dragana Markovića Palmu – predsjednika Skupštine Jagodine, grada iz centralne Srbije – kako bi s njim razgovarao o ekonomskoj, sportskoj i kulturnoj suradnji, odnosno kako bi razmijenili iskustva u vođenju svojih gradova. Ovim pozivom Palma se pohvalio se na svom facebook profilu, gdje je objavio službeni poziv Grada Zagreba.


– Poštovani predsjedniče Skupštine grada Jagodine, gospodine Marković Palma, u ime svih Zagrepčana i svoje osobno ime upućujem vam najsrdačnije pozdrave. Nastavno na nedavne razgovore s veleposlanikom Republike Hrvatske Gordanom Bakotom, dopustite mi da iskoristim ovu priliku i pozovem vas u posjet Gradu Zagrebu u vremenu koje najviše odgovara vašim obavezama, stoji u pozivu koji je potpisao zagrebački gradonačelnik Bandić.


Dragan Marković Palma kao odgovarajuće vrijeme naveo je sutrašnji dan – 2. studeni, a u delegaciji vodi par političara, jednog gospodarstvenika i jednog novinara, Milomira Marića, glavnog urednika Hepi televizije.




Na ovom mjestu valja naglasiti da Dragan Marković Palma u Srbiji slovi kao kontroverzan političar, koji već niz godina ima glavnu riječ u Jagodini, gradu koji vodi na vrlo osebujan način. Ta osebujnost podrazumijeva i kupovinu birača različitim poklonima, odnosno novcem. U svojoj političkoj karijeri Palma je surađivao s neosuđenim ratnim zločincem i najpoznatijim srpskim kriminalcem Željkom Ražnatovićem Arkanom, u čijoj je Stranci srpskog jedinstva Dragan Marković započeo političku karijeru.


Vrlo buran odnos s Arkanom imao je i novinar Milomir Marić, koji također stiže na poziv svih Zagrepčana. Njemu je, kako je tvrdio, Arkan najprije prijetio smrću, da bi se kasnije pomirili, nakon čega će ga Marić titulirati “najvećim srpskim mangupom”.


O početku političke karijere Bandićevog gosta Palme svojevremeno je pisao beogradski tjednik Vreme, koji je citirao ovu Palminu izjavu:


“Ušao sam baš u tu stranku jer sam htio nešto novo. Ove druge stranke su se već izdvojile, a ja sam htio da nešto mijenjam. Poslao sam upisnicu i to je to. Poslije sam napredovao. Željka Ražnatovića Arkana se sjećam kao dobrog i poštenog čoveka, domaćina. Poslije smo sjedište stranke prebacili u Jagodinu, a na izborima 2000. godine SSJ je samostalno prešao cenzus i ušao u parlament.”