Pod okriljem noći

BESKRUPULOZNI LOPOVI Centru za zlostavljanu djecu ukrali računalnu opremu

Vanja Vesić

Lopovi su ostavili velik nered

Lopovi su ostavili velik nered

Centar dugi niz godina realizira brojne projekte usmjerene na zaštitu ranjivih skupina u društvu



Pod okriljem noći prošlog petka nepoznate osobe ukrale su vrijednu računalnu opremu iz zagrebačkog ureda Centra za sigurniji internet i civilne udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu koja održava ciljane edukacije i radionice za djecu i mlade. Aktivisti udruge koja djeluje u središtu Zagreba u Hebrangovoj 18 zatekli su razbijeno staklo na stražnjem ulazu u prostoriju te provaljena vrata u radnoj sobi. Provalnici su opustošili prostorije i iza sebe ostavili teški nered. Beskrupulozna krađa uoči uskrsnih blagdana zgrozila je članove udruge i aktiviste – nisu očekivali da bi se baš oni mogli naći na meti provale i krađe. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Centar za sigurniji internet uputili su javni apel za pomoć i informaciju koja bi dovela do pronalaska izvršitelja provalne krađe i nastavka normalnog rada na obrazovanju o sigurnosti djece i mladih. Aktivisti su s partnerima održavali aktivnosti, edukacije i predavanja za djecu, ali i za osobe treće dobi na temu sigurnosti na internetu. Informatička oprema koja je nažalost ukradena, koristila se za podizanje svijesti najmlađih o osobnim podacima, šiframa, sigurnosti na društvenim mrežama, internetskim predatorima, postavkama privatnosti, dok su se osobe starije dobi educirale o korištenju suvremenih alata i sigurnosti prilikom pretraživanja interneta. Sad su se našli u situaciji da moraju ponovno skupljati sredstva za kupnju nove opreme koja je i djelomično bila donirana od partnera i zainteresiranih subjekata.



»Naše projektne aktivnosti, radionice, edukacije djece, mladih i osoba treće dobi se nastavljaju i dalje te ako nam želite pomoći kako bismo što prije kupili neophodnu informatičku opremu, možete to učiniti uplatom s naznakom »Donacija za opremu ZG« na HR1423600001102183182. Zahvaljujemo unaprijed« – stoji u apelu za pomoć koji je javnosti uputila udruga.





Centar za nestalu i zlostavljanu djecu neprofitna je udruga osnovana 2006. godine u Osijeku po uzoru na slične organizacije u svijetu. Motiv za osnivanje Centra osnivači su pronašli u realnom stanju nedovoljne zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja putem interneta te širenja pornografije i pedofilije, ali i drugih oblika zlostavljanja vezanih uz upotrebu interneta. Centar već dugi niz godina realizira brojne projekte usmjerene na zaštitu ranjivih skupina u društvu. Primjerice, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Centru je odobrio novac za provođenje projekta »Pruži mi ruku – potpora mladima u riziku od siromaštva« namijenjen mladima bez roditelja i skrbnika koji prilikom punoljetstva i završetka redovitog školovanja izlaze iz sustava socijalne skrbi i domova. Tu je i projekt »Život djece bez pratnje u Hrvatskoj – (ne)vidljivi, (ne)zbrinuti, (ne)sigurni?« usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti djece bez pratnje.