Sjednica Vlade

Andrej Plenković poručuje: Istraga će pokazati što je s vodom u Brodu, a interpelacija o Istanbulskoj je bespredmetna

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Tu bih prepustio nadležnim službama da donesu svoje zaključke i provedu potrebne radnje. U međuvremenu ćemo vidjeti što će Zavod za javno zdravstvo preporučiti Vladi i Slavonskom Brodu kao ispravno postupanje s vodom iz vodocrpilišta Jelas", dodao je.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da je država promptno reagirala na ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu, a istraga će pokazati kako je na tom području došlo do onečišćenje vode ugljikovodicima.


“Žao nam je što se to dogodilo. Istraga se vodi o tome zbog čega je došlo do onečišćenja, zbog curenja iz produktovoda gdje je naftna kompanija Crodux nastojala ispitati kako da taj produktovod stavi u funkciju glavnog i temeljnog dogovora za građane Slavonskog Broda – rješavanja problema zagađenja zraka iz rafinerije nafte Brod, gdje bi se projektom plinofikacije trebalo smanjiti onečišćenje i potaknuti modernizaciju rafinerije”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.


Ocijenio je da su ciljevi dobronamjerni, ali će se napraviti temeljita istraga kako je do toga došlo i je li zagađenje povezano s onim što se dogodilo prilikom čišćenja produktovoda.




“Tu bih prepustio nadležnim službama da donesu svoje zaključke i provedu potrebne radnje. U međuvremenu ćemo vidjeti što će Zavod za javno zdravstvo preporučiti Vladi i Slavonskom Brodu kao ispravno postupanje s vodom iz vodocrpilišta Jelas”, dodao je.


Plenković je ustvrdio da je država sa svim svojim mehanizmima reagirala promptno te naveo da je iz različitih službi dostavljeno 16 cisterni, 61 spremnik i 600.000 litara vode u bocama. Ponovio je da će vodu dostavljati dokle god bude trebalo.


“Mislim da su u međuvremenu napravljene sve potrebne radnje koje se tiču javnog zdravstva, uzorkovanje traje, kontinuirano se ispituju podaci. Moramo se u cijelosti osloniti na mišljenje struke, posebno povjerenstva koje se bavi ispitivanjem tih uzoraka iz vodocrpilišta Jelas jer su sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom brodu najbitniji”, poručio je.


Rezultati u zadnjih nekoliko dana pokazuju da je situacija s vodom dobra i da je onečišćenje ispod bilo kakvih rizičnih razina. “Međutim, mudrost nam nalaže da još koji dan vidimo u kontinuitetu da su ta ispitivanja upravo takva”, rekao je Plenković apeliravši na strpljenje svih građana u Slavonskom Brodu i nekoliko okolnih općina koji su se u vrijeme uskrsnih blagdana našli bez vode.



Vlada bespredmetnom smatra Interpelaciju koju je o njezinom radu po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije podnio 21 oporbeni saborski zastupnik, budući da je, kako je istaknuto na Vladinoj sjednici u četvrtak, u saborsku proceduru 22. ožujka upućen prijedlog zakona o njezinom potvrđivanju.


Potpisnici interpelacije Saboru su, naime, predložili da se usvajanjem Konvencije obveže Vladu da u roku od 30 dana u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona o njezinu potvrđivanju.


Premijer Andrej Plenković ukazao je na to da su neki od potpisnika interpelacije bili članovi vlade koja je potpisala tu Konvenciju, ali ju u tri godine, iako su mali komfornu većinu, nisu uputili u Sabor na ratifikaciju. “Tako da moram priznati da sam malo začuđen da su se uopće tako nešto i odvažili poslati kao interpelaciju”, rekao je Plenković.


S druge strane njegova Vlada, naglasio je, uputila je prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije u Sabor, zajedno s Interpretativnom izjavom u kojoj su, ističe premijer, vrlo jasno kazali na koji način, a sukladno međunarodnom pravu i domaćem Zakonu o izvršavanju i potvrđivanju međunarodnih ugovora, Hrvatska tumači odredbe Konvencije te se jasno precizira što ona donosi, a što ne, kao obvezu u hrvatski pravni poredak.


Plenković: Interpretativnom izjavom otklonili smo sve zabrinutosti i strahove


“I s tom interpretativnom izjavom otklonili smo u cijelosti sve zabrinutosti i strahove koji postoje kod dijela hrvatskih birača. Mislim da ste to mogli čuti i u jučerašnjoj izjavi nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK mons. Puljića. Važno je da Vlada prepoznaje što je važno i bitno za zaštitu žena od nasilja u obitelji, ali isto tako i da se ovom Izjavom otklanja bilo kakve strahove jednog dijela naših sugrađana i birača”, istaknuo je.


Vlada je, dodao je, uputila u Sabor cjelovit prijedlog i poslala jasnu poruku kako institucije trebaju čitati i provoditi ovu Konvenciju. “I mislim da sada svi oni koji su imali određene dvojbe mogu jasno prepoznati što je, zašto i na koji način Vlada napisala u interpretativnoj izjavi koju će Sabor usvojiti”, zaključio je Plenković.



Naglasio je da se vrlo brzo operativno dogovorilo spajanje vodovoda Slavonskog Broda na vodocrpilište Sikirevci, a taj će proces biti završen u najkraćem roku, tako da će neovisno o tome doći do redovite opskrbe iz alternativnog vodocrpilišta gdje će se koristiti nove pumpe i omogućiti odgovarajuća brzina pritiska za dostavu vode.


Plenković je najavio da će se idućeg tjedna sjednica Vlade održati u utorak, zbog rasporeda i obaveza u Saboru koji počinje u srijedu aktualnim prijepodnevom.