Pripremljen paket

Analiziramo: Što je istina u priči o poskupljenju struje, za koje je Vlada uporno tvrdila da se neće dogoditi

Bojana Mrvoš Pavić

Računi za struju sigurno će biti veći / arhiva NL

Računi za struju sigurno će biti veći / arhiva NL

Velik dio kupaca nije ni kratkoročno osjetio smanjenje PDV-a. Naime, čak 85% kupaca još struju plaća HEP-u, a dijelu tih kupaca su krajem prošle godine poslane šestomjesečne akontacijske uplatnice za ovu godinu, obračunate s PDV-om od 25 posto. Činjenica je da HEP dijelu kupaca ubire nezakonit PDV



Struja će i nakon podizanja naknade za obnovljive izvore energije, koju svi kupci plaćaju ovisno o svojoj potrošnji, biti jeftinija nego što je bila prošle godine – poručuje ministar energetike Slaven Dobrović, no činjenica je da će struja za oko pet posto poskupjeti u odnosu na ovu godinu, otkad se primjenjuje niža stopa PDV-a od 13 posto na isporuku struje. To je u suprotnosti s prijašnjim najavama vlasti da struja 2017. neće poskupljivati, jer će se dogoditi upravo to. U odnosu na prošlogodišnje račune, prosječni će račun biti jeftiniji za 120 do 150 kuna na razini cijele godine.


Podjela tereta


Kako doznaje naš list, pripremljen je paket prema kojem bi naknada za »obnovljivce« porasla sa sadašnje tri i pol lipe po potrošenom kilovatsatu na sedam lipa (bez PDV-a), što će donijeti nešto veće račune u odnosu na one koje su potrošači plaćali od početka ove godine.


Dio tereta ponijet će i sami proizvođači energije iz vjetra i sunca te drugih obnovljivih izvora, kojima država plaća visoke otkupne cijene energije, i zbog kojih i dolazi do poskupljenja naknade. Za njih se priprema uvođenje trošarina koje će iznositi od deset do 15 posto, ovisno o tome koliki im je dosad bio ekstraprofit. Zahvaljujući dosadašnjim visokim otkupnim cijenama koje su dobivali, vjetroelektrane su uspijevale investicije vratiti kroz samo nekoliko godina, a ugovor o otkupu koji imaju s državom traje čak 14 godina. Pritom, kako se neslužbeno može čuti, još se razmišlja o tome hoće li trošarinu morati plaćati i HEP za svoj blok L u zagrebačkoj termoelektrani-toplani, velike snage više od 100 megavata, koji je prošle godine stekao status povlaštenog proizvođača električne energije, pa dobiva poticajnu otkupnu cijenu. Paradoks je u tome što HEP za to postrojenje ima pravo na visoke subvencije, a istovremeno mora od proizvođača »zelene« energije otkupljivati najveći dio čisto proizvedene struje, kao i svi ostali opskrbljivači na tržištu. Svi oni do iduće godine imaju i dalje obavezu otkupa energije iz obnovljivih izvora, koju onda dalje distribuiraju svojim potrošačima. Pregovaraju s Vladom da im se ta obaveza ukine i ranije te da se »zelena« struja, kao što je slučaj drugdje u Europi, prodaje tržišno, preko burze. Ne dogodi li se to i u Hrvatskoj, ugasiti se može naša, ne tako davno pokrenuta burza, jer nema »sirovinu« s kojom može poslovati.





Opskrbljivači – HEP, RWE i GEN-i s Vladom su se, može se čuti, dogovorili da će se teret vaučera od 200 kuna za plaćanje struje najsiromašnijima prebaciti Ministarstvu socijalne skrbi, dakle budžetu. Riječ je o oko 50 milijuna kuna godišnje, s kojima su dosad opskrbljivači pokrivali iznos vaučera za oko 70.000 socijalno ugroženih kućanstava, a sad bi toga trebali biti rasterećeni. Drugim riječima, ovim je »poskupljenje-neposkupljenje« paketom Vlada rasteretila opskrbljivače, opteretit će proizvođače »zelene« energije koji su dosad imali ekstra zarade, dok će krajnji kupci izgubiti ono što su početkom godine, snižavanjem PDV-a, dobili na dar.



Dvostruke uplate


Velik dio kupaca nije ni kratkoročno osjetio smanjenje PDV-a na struju. Naime, čak 85 posto kupaca još uvijek struju plaća HEP-u, odnosno HEP-Elektri, a dijelu tih kupaca su krajem prošle godine poslane šestomjesečne akontacije za ovu godinu, obračunate s PDV-om od 25 posto. Njima će se razlika u PDV-u obračunati na budućim akontacijskim uplatnicama, no činjenica je da HEP od početka godine dijelu kupaca ubire nezakonit iznos PDV-a.


»Kad dođe do promjene obračunskih elemenata, ne izdaju se automatizmom zamjenske uplatnice. Jedan od najvažnijih razloga za to je izbjegavanje zabune kod velikog broja kupaca zbog čega je, prema dosadašnjem iskustvu, značajan broj kupaca plaćao sve zaprimljene uplatnice, odnosno imao dvostruke uplate. HEP Elektra je svim kupcima koji su to zatražili, poslala nove uplatnice. Kupci također mogu samostalno umanjiti iznos postojećih uplatnica za oko 10 posto, koliko približno iznosi smanjenje zbog primjene nove stope PDV-a, te plaćati tako umanjene iznose. Svim kupcima u akontacijskom sustavu se nakon završetka šestomjesečnog razdoblja izrađuje obračun prema stvarnoj registriranoj potrošnji, a obveza kupaca se umanjuje za iznos izvršenih uplata«, odgovaraju iz HEP-a. Kako dodaju, nije svim kupcima preostao jednak broj uplatnica na kojima su iznosi utvrđeni prema staroj stopi PDV-a. Naime, područje cijele države podijeljeno je u šest vremenskih obračunskih zona, tako da svaki mjesec otprilike jedna šestina kupaca dobije obračun i nove uplatnice.


Slaba komunikacija


Svoju zabrinutost najavom rasta cijene struje jučer je izrazila i Hrvatska udruga poslodavaca, koja smatra da će to biti novi udar na troškovnu konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. »HUP je također zabrinut i nedostatnom komunikacijom Ministarstva zaštite okoliša i energetike s poslodavcima na ovu temu, zbog čega poslodavci o tome kada će doći do rasta naknade za obnovljive izvore energije i kolika će ona biti, mogu tek nagađati«, stoji u priopćenju udruge poslodavaca.