Tribina u Zadru

Alojzije Stepinac zaštitnik sudaca i odvjetnika? Njemačka sutkinja pokrenula zanimljivu inicijativu

Hina

»Bio je optimističan, strpljiv, vjeran Bogu. Samo tjedan dana prije smrti osvrnuo se na nepravednu presudu, koja je postupno dovela do njegovog ubojstva. To mora biti upozorenje nama sucima, pravnicima, pravosuđu, da sudimo uvijek neovisno, zastupamo samo istinu i pravednost, rekla je Claudia Stahl



»Nema sumnje da će blaženi Alojzije Stepinac biti proglašen svetim. Ono što neki smatraju krivim korakom pape Franje dovest će do novog produbljivanja istine o jednoj od najvećih osoba hrvatske povijesti, a mi se te istine ne trebamo bojati«, istaknuto je na predstavljanju knjige mons. dr. Jurja Batelje »Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca«, održanom u srijedu navečer na Sveučilištu u Zadru gdje je iznesena i inicijativa o proglašenju Stepinca zaštitnikom sudaca i odvjetnika.


Dr. Juraj Batelja postulator je kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, cijeli život posvetio je proučavanju Stepinčevog života, istražujući 135 arhiva u domovini i inozemstvu, te prikupljajući dokumentaciju koja sadrži preko 40.000 stranica.


»Iako ne sumnjamo u proglašenje mučenika Alojzija Stepinca svecem, zadivljeni smo i zahvalni što nam znanstvenim svjedočenjem, zbirom činjenica, oštrite spoznaje i budite intelektualno čuvstvo sumnje, napose prema onima kojima su laž i istina iste boje«, istaknula je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican obraćajući se autoru knjige, mons. Batelji.




»Misao o blaženom Alojziju Stepincu svi smo držali onako skrovito u srcu, a našu šutnju su neki drugi iskoristili za prekrivanje istine plaštevima laži i konstrukcijama mitova. Vaša gorljiva istinoljubivost iskazana u svakoj riječi knjige razdanila je besmisao prekoravanja samih sebe glede šutnje. Naučili ste nas da istina treba biti glasna i da se ne sklanjamo ni kada su putevi istine tanki kao najtanja brid. U strpljivom iščekivanju svanuća dana proglašenja blaženog Alojzija Stepinca svecem, ostajemo i ubuduće vaši domaćini znanstvene riječi i dijaloga«, rekla je rektorica Vican.


Msgr. Mile Bogović, gospićko– senjski biskup u miru, rekao je kako je u povijesti hrvatskog naroda, obilježenoj najviše primljenim kršćanstvom, prolaz kroz 20. stoljeće bio jedan od najturbulentnijih, obilježen ateizmom, fašizmom i komunizmom.


»Najdosljedniji svjedok vjere u njemu bio je Alojzije Stepinac, čovjek koji je davao primjer kako se voli svoj narod, a da se pritom ni jedan drugi narod ne ponižava ili mrzi«, naglasio je.


»U prvoj knjizi dr. Batelja prikazao je njegov odnos prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu, a u novoj knjizi odnos komunističkog sustava prema njemu i onome što je živio. Na tom svom putu dorastao je do sveca i mučenika. Nažalost, debele su naslage laži na našoj povijesti, najviše zato što totalitarni sustavi proizvode istinu kakva im je potrebna, a to je u ovom slučaju bilo prikazivanje Stepinca kao zločinca. Možemo zahvaliti baš toj komunističkoj torturi da je Stepinac imao priliku pokazati dobro kojim ga je Bog obdario«, rekao je Bogović.


U priopćenju sa Sveučilišta u Zadru stoji i da je na na zadarsku promociju došla Claudia Stahl, Njemica koja je zbog Stepinca naučila hrvatski jezik. S njegovim imenom susrela se u dokumentima vezanim za Treći Reich, a kako je tada proglašen blaženim zaintrigirala se za slučaj. Nakon što je zahvaljujući njegovom zagovoru položila teški ispit, koji joj je kasnije omogućio da postane sutkinja, posvetila se proučavanju njegovog djela te izdala obimnu knjigu na njemačkom jeziku. U Hrvatsku je došla kako bi promicala novu ideju, da se Stepinca proglasi zaštitnikom sudaca i odvjetnika.


»Bio je optimističan, strpljiv, vjeran Bogu. Samo tjedan dana prije smrti osvrnuo se na nepravednu presudu, koja je postupno dovela do njegovog ubojstva. To mora biti upozorenje nama sucima, pravnicima, pravosuđu, da sudimo uvijek neovisno, zastupamo samo istinu i pravednost«, rekla je Stahl.


Autor Batelja podsjetio je na neke momente iz Stepinčeva života, kada se ogradio od ustaštva i drugih političkih opcija, ali i rekao kako bi bio ništarija da nije osjetio bilo hrvatskog naroda koji ima pravo na slobodu.


»U teškom vremenu rata i poraća upućivao je svoju pastirsku riječ svima. On je na etape umirao od trovanja, u bolovima i patnjama, ali i u to vrijeme nadaleko upućivao svoju riječ. U njegovu liku, kako je istaknuo papa Ivan Pavao II, sažeta je cijela tragedija koja je pogodila Europu 20. stoljeća, obilježenu velikim zlima – fašizmom, nacizmom i komunizmom«, zaključio je predstavljanje zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.