Prekomjerno iskorištavanje

Alarmantno stanje ribarstva na Mediteranu: Ugroženo čak 93 posto ribljeg fonda!

Marinko Glavan

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Čak 93 posto do sad znanstveno procijenjenih ribljih fondova i vrsta u različitim dijelovima Mediterana prekomjerno se iskorištava, što ugrožava i egzistenciju oko 300 tisuća ribara u mediteranskim zemljama EU-a



RIJEKA  Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella najavio je novu strategiju ribarstva za Mediteran, s ciljem zaštite sve ugroženijih ribljih vrsta, od kojih su neke zbog prekomjernog izlova pred istrebljenjem, ali i radnih mjesta europskih ribara na Sredozemnom moru. EU planira niz mjera koje će rezultirati dugoročno održivim ribarstvom, kazao je povjerenik u svom govoru nakon ministarske konferencije i foruma, održanih na najvećem sajmu morske hrane u Europi, Seafood Expou, koji se ovih dana održava u Bruxellesu.


Poboljšati stanje


Vella je naglasio kako su činjenice neosporne – ribe je u Sredozemlju sve manje, a čak 93 posto do sad znanstveno procijenjenih ribljih fondova i vrsta u različitim dijelovima Mediterana prekomjerno se iskorištava, što ugrožava i egzistenciju oko 300 tisuća ribara u mediteranskim zemljama EU-a.



Od 23 procijenjena riblja fonda u Sredozemlju gotovo sve vrste pokazuju znakove prekomjernog izlova, a prema procjenama znanstvenika najugroženiji je oslić, kojeg se izlovljava po stopi između četiri i dvanaest puta većoj od prirodnog prirasta, što bi ovu vrstu, ukoliko se hitno ne poduzmu mjere zaštite, moglo dovesti do točke poslije koje će oporavak biti nemoguć, pokazale su studije.





– Stanje ribljeg fonda u Sredozemlju je alarmantno. Iznimno smo zabrinuti što bi to moglo značiti za tisuće ribara na Sredozemlju. Stoga Komisija pokreće Strategiju za Sredozemlje u cilju poboljšanja stanja ribljih stokova. Nekoliko je uzroka lošeg stanja ribljih »stokova«. Onečišćenje i klimatske promjene zasigurno su odigrali ulogu, ali nema sumnje da je prekomjerni izlov jedan od ključnih uzročnika. Istina, o mnogim stokovima – zapravo, o previše njih – još ne znamo dovoljno. Na primjer, u istočnom Sredozemlju postoje velike praznine u vremenskim serijama koje nam onemogućuju donošenje smislenih zaključaka. K tome, polovina svih riba ulovljenih u Sredozemlju uopće se ne bilježi, tako da imamo samo djelomičnu sliku stanja. Empirijski podaci jednako su sumorni: ribari izvješćuju da iz godine u godinu love sve manje ribe. Ugrožen je njihov opstanak, čak i opstanak cijele gospodarske grane, kazao je Vella, upozorivši kako su u ovom trenutku ribarstvo i riblji fond EU-a najugroženiji upravo na Mediteranu.



Kako je najavljeno iz odjela za ribarstvo Europske komisije, u pripremi je izrada procjene ribljih stokova i plana za Jadransko more, kojim će, kako saznajemo, sigurno biti obuhvaćen izlov srdele i inćuna, te oslića. Hoće li to značiti i postavljanje striktnih kvota za izlov tih vrsta, za sad nije poznato. Inače, ministarskoj konferenciji održanoj u sklopu Seafood expoa prisustvovali su resorni ministri većine sredozemnih država članica EU-a, ali ne i hrvatski.



Sredozemne su zemlje 2003. potpisale izjavu kojom su udareni temelji za poboljšanje znanstvenih istraživanja, zaštitu osjetljivih područja i ograničenje ribolova, a države članice EU-a smanjile su svoje flote s ciljem postizanja održivog ribolova, istaknuo je povjerenik, dodavši kako iskustvo pokazuje kako je uspjeh moguć, uz zajedničko suočavanje s izazovima.


Oporavak tune


– Primjer je sjajan oporavak plavoperajne tune u Sredozemnom moru. Udružili smo snage, usklađeno djelovali i postigli rezultate, a ribari koji su do jučer sumnjali u plan oporavka, danas hvale njegove rezultate. No, tek nas očekuju veliki napori. Srećom, sada postoji zajednička svijest da djelovanjem moramo obuhvatiti sve stokove. Na nedavnoj konferenciji u Cataniji u veljači susreo sam se s udrugama ribara, europskim znanstvenicima i nevladinom organizacijama. Svi su dijelili isto mišljenje, kao i prisutni predstavnici vlada. Takva je politička volja potrebna za uspostavljanje sveobuhvatnog pristupa u kojem će sudjelovati sve zemlje Sredozemlja. U slučaju plavoperajne tune EU je preuzeo vodstvo. Naš stav pokazao se ispravnim. Sada taj uspjeh trebamo preslikati na druge riblje vrste te prijeći nacionalne granice i tradicije ribarstva – rekao je Vella, najavivši početak rada na zajedničkoj izjavi o održivom ribarstvu u Sredozemlju iz koje bi, za otprilike godinu dana, trebali proizaći nova vizija te poticaj za očuvanje i održivost u Sredozemlju.


– Zbog tog sam pitanja kontaktirao i s nekima od ključnih partnera EU-a u Sredozemlju. Samo prošlog mjeseca posjetio sam Alžir i Tursku te se sastao s predstavnicima Tunisa. Svi oni shvaćaju važnost ovog pitanja i pokazuju volju za djelovanjem. Zajedničkim naporima i predanošću našoj strategiji ostvarit ćemo dugoročne rezultate koje ribari s tog velikog mora zaslužuju – zaključio je Vella.