Ruže sa Staroga mosta

Aktivisti iz Hrvatske odali počast žrtvama Mostara: Kad će biti obnovljeno povjerenje?

Boris Pavelić

"Stari most je obnovljen, ali pitamo se kad će biti obnovljeno i povjerenje", izavila je na mostu voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta iz Zagreba Vesna Teršelič. Priznanje patnje i poštovanje presuda Haškog suda te činjenica koje je utvrdio najbolji su put za obnovu povjerenja, kazala je Teršelič.



MOSTAR – Hrvatski aktivisti za ljudska prava odali su danas počast žrtvama rata u Mostaru, bacivši bijele ruže sa Starog mosta u Neretvu i položivši vijenac na spomen obilježje u parku Osmana ĐikiĆa.


“Stari most je obnovljen, ali pitamo se kad će biti obnovljeno i povjerenje”, izavila je na mostu voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta iz Zagreba Vesna Teršelič. Priznanje patnje i poštovanje presuda Haškog suda te činjenica koje je utvrdio najbolji su put za obnovu povjerenja, kazala je Teršelič.


Vijenac u parku Osmana Đikica položio je veteran Domovinskog rata Veljko Vičević.




“Prošao sam nažalost kalvariju rata i duboko se klanjam svim žrtvama. Nisam ratovao da bih ubio i mrzio, nego da ostvarim cilj. Svim žrtvama kao i ispravnim borcima, na kojoj god strani pali, treba odati počast”, kazao je Vičević.


Hrvatski aktivisti za ljudska prava iz nekoliko organizacija predstojećeg vikenda odat će počast i u Ahmićima, gdje je HVO 16. travnja 1993. ubio 116 bošnjačkih civila te u selu Trusini, gdje su snage Armije BiH istoga dana ubile 15 hrvatskih civila i sedam vojnika HVO-a.