Tužba za klevetu

Akademik Silobrčić tužio Sinčića, MIP odbio skidanje imuniteta

Hina

Ivan Vilibor Sinčić, Foto: M. GRACIN

Ivan Vilibor Sinčić, Foto: M. GRACIN

Silobrčić je, doznaje se, Sinčića tužio jer ga je u saborskim raspravama nazivao »grobarom Imunološkog zavoda« i »veleizdajnikom«, a činjenicom da su to prenosili televizija, radio i tisak te su neistine kojima se šteti časti i ugledu privatnog tužitelja postale dostupne velikom broju osoba



Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je u srijedu zahtjev da se skine imunitet zastupniku Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću kojeg je privatni tužitelj, akademik Vlatko Silobrčić tužio zbog kaznenog djela klevete.


Silobrčić je, doznaje se, Sinčića tužio jer ga je u saborskim raspravama nazivao »grobarom Imunološkog zavoda« i »veleizdajnikom«, a činjenicom da su to prenosili televizija, radio i tisak te su neistine kojima se šteti časti i ugledu privatnog tužitelja postale dostupne velikom broju osoba.


Kako se radi o privatnom tužitelju, MIP je, kao i uvijek do sada odbio prijedlog da se zastupniku skine imunitet.




Isto je postupio i u slučaju Darinka Dumbovića, zastupnika Reformista, kojega su zbog klevete tužili, također, privatni tužitelji.


MIP se suglasio sa zahtjevom HDZ-ova Darka Milinovića, koji je u svibnju izabran za župana Ličko-senjske županije, da mu se mandat stavi u mirovanje, jer je funkcija župana nespojiva sa zastupničkom.


HDZ je predložio, a MIP prihvatio da ga u saborskim klupama zamjeni Marijan Kustić.


Sjednica MIP-a održana je rano u srijedu, dakle svega nekoliko sati nakon što je u utorak navečer postalo jasno da je Hrvatska na korak do novih prijevremenih parlamentarnih izbora. Naime, u utorak je postalo jasno da HDZ u osiguravanju nove saborske većine ne može računati na HNS.