Podržao inicijativu Riječanki

AUTOR MARIJINOG ZAKONA ‘Nadam se da će i vaš zakon biti noćna mora pedofila’

Andrej Petrak

Drago mi je da sam mogao pomoći kakvim savjetom. Nadam se da će rad Udruge za podršku žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima »Ruka« uroditi plodom i da će Hrvatska dobiti svoj antipedofilski zakon, koji će vrijediti jednako za sve



RIJEKA – Majkama iz Rijeke, danas okupljenima u udrugu Ruka, koje su u saborsku proceduru uspjele progurati prijedlog izmjena kaznenog zakona, koji bi propisao strože kazne za pedofile, savjetima je bitno pomogao Slobodan Jovanović iz Novog Sada. Upravo njegovom zaslugom Srbija je 2013. godine dobila »Marijin zakon«, kojim se pedofile kažnjava strogim kaznama do 40 godina zatvora i nadgleda po izlasku na slobodu. Zakon, jednoglasno izglasan u srpskoj Skupštini, nazvan je po, njegovoj kćeri, osmogodišnjoj Mariji Jovanović, koju je ubio pedofil koji je i ranije bio osuđivan za seksualne delikte prema djeci.


Slučaj je izazvao veliku medijsku pozornost u Srbiji, a tadašnji ministar pravde javno je obećao: Srbija u godinu dana dobiva stroži antipedofilski zakon. Prošla je godina dana, a od obećanja nije bilo ništa. Slobodan Jovanović tad je preuzeo stvar u svoje ruke, proučavao zakonodavstvo u Europi i SAD-u te jasnim, kaže, narodnim jezikom napisao prijedlog zakona. Svoj prijedlog uspio je plasirati u medije, putem jednog utjecajnog dnevnog lista, javnost se digla na noge i vlast je morala reagirati.


Pritisak medija


– Članak je izašao za vikend, u utorak zvali su me iz ministarstva, a već u četvrtak sjedio sam u uredu državnog sekretara i pričao o ovom zakonskom prijedlogu, prisjeća se Slobodan Jovanović.




Srpska Vlada zakon je usvojila i predala Skupštini, no uslijedili su parlamentarni izbori, Skupština je raspuštena i trebalo se čekati formiranje Vlade kako bi se stvar ponovo pokrenula.


– Kako to već ide, ponovo je trebalo tražiti podršku od svih poslaničkih grupa, a moram spomenuti da prvi koji mi je dao podršku bio je Boško Ilić, tadašnji pokrajinski poslanik, koji je kasnije postao zamjenik gradonačelnika Novog Sada, kaže Slobodan Jovanović.


Pomogao je i novi pritisak medija, koji su pisali naslove poput »Vlada abolira pedofile«, kao i utjecaj društvenih mreža, gdje su se brojni građani Srbije okupljali kako bi dali podršku Jovanovićevom antipedofilskom zakonu.


– Saša Marjanović iz Kostelca pokrenuo je Facebook grupu »ZA Marijin zakon«, gdje je okupio tisuće građana. Čovjeka nikad u životu nisam vidio, samoinicijativno je, čista srca i bez ikakvog računa ušao u ovu borbu, jer je vjerovao u isti cilj. Sudbina je zasad ispala takva da se ni do dan danas nismo uspjeli vidjeti uživo. Stalno smo to planirali, ali nikako da nam se pogodi da smo oboje u prilici. U svakom slučaju, ta je Facebook grupa bila ključna. Ondje smo redovno plasirali vijesti i sve informacije do kojih smo dolazili i održavali ovu priču cijelo vrijeme u javnosti, objašnjava Jovanović.


Ne postoji zastara


Nakon što je ministar javno na presici obećao »zakon usvajamo čim prije«, uzmaka više nije bilo i Jovanović je pozvan da sudjeluje raspravi o zakonu na skupštinskom Odboru za zakonodavstvo i samoj sjednici Skupštine, gdje je jednoglasno usvojen. Otkad se Slobodan Jovanović uhvatio pisanja svog zakona prošla je godina i pol dana.


– Nikad se prije u Srbiji nije dogodilo da je jedan čovjek napisao zakon i uspješno ga progurao kroz Skupštinu, ističe Slobodan Jovanović.


Pri pisanju zakona vodio se, objašnjava, time da spriječi posljedice po svu djecu Srbiju i da pošalje jasnu poruku da će onoga tko pokuša gnusna i monstruozna djela na štetu djecu stići ruka pravde. Po donošenju zakona, pravosudno tretiranje počinitelja seksualnih delikata na štetu djece u Srbiji stubokom se promijenilo. Pedofile se dotad kažnjavalo nižim kaznama, dok im sad prijeti kazna do 40 godina zakona, što su ujedno i najveća dopuštena visina kazni zatvora u susjednoj zemlji. Po Marijinom zakonu ne postoji zastara za kazneno djelo pedofilije, a kazne se ne mogu umanjiti, kao što se to ranije učestalo radilo, niti postoji mogućnost za uvjetni dopust. Uveden je monitoring pedofila, ostaju upisani u registru i nakon odsluženja kazne, prati im se kretanje, a moraju prijaviti i promjenu mjesta boravka. Moraju se redovito javljati i policiji, ali i liječnicima i socijalnim radnicima, čime ih se dodatno kontrolira. Ujedno, registriranim pedofilima uvedena je zakonska zabrana rada s djecom, što se ranije, kaže, Jovanović nije ni provjeravalo pa je bilo i slučaja osuđenog pedofila koji se nakon odsluženja kazne vratio na isto radno mjesto, gdje je bio okružen djecom.


Hrabre Riječanke


Srbija svoj Marijin zakon ima već skoro pet godina, a Hrvatsku tek čeka usvajanje strožih antipedofilskih zakonskih pravila, što bi se trebalo konačno dogoditi tijekom ove godine, izmjenama Kaznenog zakona, zahvaljujući hrabrom djelovanju majki iz Rijeke. One su odlučile djelovati potaknute slučajem u svojoj najbližoj okolini, na riječkoj Kozali. Osuđeni pedofil u rujnu je pušten ranije iz zatvora, zbog dobrog vladanja, i vratio se u svoj stan, u neposrednoj blizini svoje žrtve, ali i Osnovne škole Kozala. Brojni roditelji školaraca nisu se željeli pomiriti s takvom situacijom i odlučili su učiniti sve kako bi zaštitili svoju djecu.


Niti tri mjeseca od prvog školskog sastanka, šest žena okupljenih u inicijativu roditelja s Kozale, Antonija Šalajić, Dubravka Nemarnik, Erika Valić, Marina Pervanja te majke Nina i Marija, uspjele su, van svih očekivanja, u saborsku proceduru progurati svoj prijedlog antipedofilskog zakona. U pisanju zakonskog prijedloga, s kojim su došli pred saborske zastupnike i službenike Ministarstva pravosuđa, imali su veliku pomoć Slobodana Jovanovića. On je ovih dana boravio u Rijeci, upravo na njihov poziv, i sudjelovao na svečanoj tribini u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, gdje se govorilo o potrebi antipedofilskog zakona. Tribina je ujedno bila i prvo javno predstavljanje njihove Udruge za podršku žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima »Ruka«. Slobodan Jovanović rado se odazvao njihovom pozivu u Rijeku, kao što je i ranije svojim savjetima pomogao u djelovanju osnivačica udruge Ruka.


– Antonija Šalajić pronašla me putem Facebooka. Stupili smo u kontakt, poslao sam im svoj tekst zakona. Drago mi je da sam mogao pomoći kakvim savjetom. Dale su sve od sebe da proguraju zakonski prijedlog u vaš parlament. Nadam se da će njihov rad uroditi plodom i da će Hrvatska dobiti svoj antipedofilski zakon, koji će vrijediti jednako za sve. Pomažem svima koji mi se jave, iako mi to nije zanimanje, radim kao novinar i vodim novosadski portal mediagroup021.rs. Nisam aktivist, već konkretist. Aktivist živi od problema, a konkretist rješava problem. Nisam nikad dio problema, već dio rješenja, objašnjava Slobodan Jovanović.