Sabor

67 JE PREVIŠE? Bačić naslućuje da je referendumsko pitanje sindikata protuustavno

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Znam kako je Ustavni sud riješio u postupku ocjene ustavnosti inicijative oko 'outsourcinga' pojedinih djelatnosti, koje se sada obavljaju u javnim institucijama. Propisao je i ocijenio da su to gospodarska pitanja koje imaju posebni odraz u državnom proračunu. Kada bi na taj način vukli paralelu za ova pitanja, onda je mirovinska reforma 'par excellence' gospodarsko pitanje koje je u nadležnosti Sabora i Vlade«, rekao je Bačić



ZAGREB Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak kako bi se, po onome što je iščitao prema ranijim prijedlozima za ocjenu ustavnosti, dalo naslutiti da je referendumsko pitanje sindikata o mirovinskoj reformi protuustavno, no poručuje da i dalje treba nastaviti socijalni dijalog.


Bačić je novinarima u Hrvatskom saboru rekao da nakon zaprimanja referendumskih potpisa, koje je prikupila sindikalna inicijativa »67 je previše«, slijedi saborska procedura koja podrazumijeva provjeru prikupljenih potpisa.


Ako saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav procijeni da postoji dvojba oko ustavnosti referendumskog pitanja, stajalište o tome zatražit će se od Ustavnog suda, »ali i razgovarati sa sindikatima oko kvalitetnog rješenja koje bi moglo biti na tragu«.




Na upit ima li on dvojbe oko ustavnosti pitanja odgovorio je kako prilično prati događanja oko ocjene ustavnosti pojedinih zakona i rješenja te čita što misle pojedini ustavnopravni stručnjaci u Hrvatskoj.


»Znam kako je Ustavni sud riješio u postupku ocjene ustavnosti inicijative oko ‘outsourcinga’ pojedinih djelatnosti, koje se sada obavljaju u javnim institucijama. Propisao je i ocijenio da su to gospodarska pitanja koje imaju posebni odraz u državnom proračunu. Kada bi na taj način vukli paralelu za ova pitanja, onda je mirovinska reforma ‘par excellence’ gospodarsko pitanje koje je u nadležnosti Sabora i Vlade«, rekao je Bačić.


Istaknuo je da nije ustavnopravni stručnjak, već samo iščitava iz onoga što je pratio i čitao po ranijim prijedlozima za ocjenu ustavnosti, dodavši kako bi se iz toga dalo naslutiti da bi to moglo biti protuustavno.


»A je li ili nije, o tome će sigurno odluku donijeti Ustavni sud, a na nama političarima je da zajedno sa socijalnim partnerima, sindikalnim organizacijama pokušamo naći rješenje da se kvalitetno riješi pitanje mirovinskog sustava«, kaže Bačić.