U drugom krugu pobijedio Kuštraka

Za Vidoševićevog nasljednika izabran Luka Burilović: Želim vratiti povjerenje u HGK

Hina

Kuštrak, izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta koncerna Agrokor, u prvom je krugu dobio 29 glasova, a Burilović, predsjednik Uprave Sladorane Županja, 23 glasa

ZAGREB – Luka Burilović novi je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) u mandatnom razdoblju od 2014. do 2018. godine, odlučila je danas skupština HGK.Burilović je u drugom krugu glasovanja dobio 41 glas, a njegov protukandidat Damir Kuštrak 30 glasova članova skupštine.

Burilović, predsjednik Uprave Sladorane Županja, čelno mjesto Komore preuzet će počevši od 1. travanja.


Skupština HGK o predsjedniku je odlučivala između četiri kandidata, uz Burilovića i Kuštraka, kandidati su bili i Vladimir Ferdelji i Zlatko Hodak.


Nakon što u prvom krugu nitko nije dobio natpolovičnu većinu u drugi su krug ušli Burilović i Kuštrak.




Upravni odbor HGK je početkom veljače raspisao javni poziv za izbor novog predsjednika HGK, na natječaj se javilo 17 kandidata, a nakon što je Upravni odbor razgovarao s 15 kandidata (dva se kandidata nisu odazvala pozivu na razgovor) predložio je skupštini četiri kandidata.


Na čelu HGK kao vršiteljica dužnosti predsjednice Upravnog odbora i predsjednice HGK trenutno je Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva.


Ona je na tu funkciju došla sredinom studenoga prošle godine, nakon razrješenja dugogodišnjeg čelnika Komore Nadana Vidoševića, uhićenog zbog sumnje u izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK. Vidoševića je na čelu HGK bio 18 godina, a USKOK ga tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz HGK.


Vratiti ugled i povjerenje Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), poboljšati njezine usluge, ojačati njenu ulogu u kreiranju gospodarske politike, neke su od mjera iz programa rada novoizabranog predsjednika HGK Luke Burilovića.


Burilović je u izjavi novinarima nakon izbora kazao kako je sada najvažniji cilj vratiti ugled HGK i povjerenje u Komoru.


Kazao je i kako ne misli uvesti dobrovoljno članstvo u HGK-u. Bitnim je naglasio da članice za članarinu koju plaćaju moraju dobiti adekvatnu uslugu, a radit će se i na poboljšanju usluga Komore te otvaranju paleta novih usluga.


»Hrvatska u ovim kriznim vremenima treba snažnu gospodarsku komoru, a predsjednik te komore treba biti neovisan stručnjak, izuzet od bilo kakvih utjecaja pojedinaca, grupa, velikih koncerna i politika«, poručio je Burilović u izjavi novinarima kao i na skupštini na kojoj je predstavio svoj program.


Kazao je kako ne aludira ni na koga te naglasio kako »predsjednik Komore ne smije biti na skrivenoj plaći članica komore, već se mora posvetiti isključivo radu u Komori«.Meni je sada cilj raditi za interes članica, malih, velikih, srednjih poduzeća i to je nešto čemu ću težiti u budućnosti, rekao je.

Upitan koji će biti njegovi prvi koraci Burilović je kazao kako sada treba napraviti ‘clean start’ kako bi se vidjelo kakvo je stanje i napravio daljnji plan. Mora se raditi na financijskoj konsolidaciji i reorganizaciji Komore, što ne znači nužno otpuštanje ljudi, već ljude treba usmjeriti u pravom smjeru, istaknuo je.


Na pitanje da li je razočaran ishodom glasanja Damir Kuštrak je rekao kako nije, čestitao je pobjedniku i poželio mu puno uspjeha u radu.


Upitan što smatra da bi trebali biti prvi koraci novog predsjednika HGK Kuštrak je kazao kako misli da su programi sve četvorice kandidata bili približno jednaki, tko god radi s Komorom i zna kako Komora funkcionira ima otprilike sličnu viziju te se nada da će ova institucija doživjeti iskorak.


Burilović (rođen 1966. godine u Lipovcu), od siječnja 2008. predsjednik je Uprave županjske Sladorane u kojoj je od 2006. do 2008. bio zamjenik predsjednika Uprave, a od travnja 2004. do veljače 2006. bio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.